Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 novembre 2015 2 10 /11 /novembre /2015 10:13

După ce am scris entuziast despre prezența unei biserici medievale la Muzeul Satului din Chișinău, zilele acestea am aflat despre o nouă ispravă a minunatei colaborări dintre laici și cler, în același spațiu în aer liber, de la marginea capitalei Moldovei ex-sovietice, anume că se va strămuta o altă bijuterie a arhitecturii din lemn a Moldovei Evului de mijloc, cînd exista o singură Moldovă! 

Este vorba despre bisericuța din satul Hârbova, din nodrul Moldovei. Trebuie spus din capul locului, că acest monument nu este necunoscut, este cunoscut de multă vreme în istoriografia de artă locală, și a fost de nenumpărate ori pomenit de istoricul și etnograful David N. Goberman (1912-2003), despre care și eu am avut ocazia să scriu cu diverse ocazii. 

Acest cărturar o consemnează în volumul său din 1975, „Prin Moldova”: „În satul Gârbova, care este situat cam la 15 km. de Călărășăuca - unde se află un alt splendid monument de lemn, n. mea - se află biserica Adormirii Maicii Domnului. Conform datelor de arhivă acesta a fost fondată în 1775, iar în 1875, prin „străduința credincioșilor”, a fost refăcută. Construcția de mici dimensiuni amintește acum de o izbă părăsită, și nimic, în afara feroneriei crucilor din vîrful ei nu-i trădează destinația.  Modestia formelor acestei construcții este și mai umbrită de prezența în proximitatea ei a unui edificiu impunător, tot o biserică, construită probabil pe la finele secolului al XIX-lea. 

Particularitatea acestei bisericuțe este dată de planul dreptunghiular al altarului (în locul celui obișnuit, cu cinci laturi ), simetric cu pridvorul. Zidurile sunt ca o carcasă. Forma crucilor care încununează biserica de la Hârbovăț este tipică pentru bisericile moldovenești ale secolului al XVIII-lea. Crucile sunt asamblate din zeci de detalii sudate sau nituite, fiecare dintre cele trei capete ale crucii se încheie cu o formă trilobată, iar de la acestea se desfășoară raze cu trei brațe. Ca de obicei la baza crucii - o semilună. Structura ornamentală scapă unei geometrizări rigide; pe fundalul cerului se proiectează parcă un desen cu o pensulă” (pp. 105-106)- traducerea îmi aparține.    

Noi bucurii

Este un motiv de mare bucurie, că ceea ce Goberman consemna a fi o „izbă părăsită” în anul 1975, se aduce cu statut de monument protejat de biserică și de stat, în 2015, în capitala unui stat în disoluție - e drept, dar asta demonstrează o dată în plus că trecutul, istoria, strămoșii și cultura nu se negociază, nu au preț, nici nu se supun referendurilor, mofturilor politice,  a omenilor fără frica lui Dumnezeu!

 

Casa lui Dumnezeu este o casă construită pentru veșnicie. Spre folosul și desfătarea celor care au zidit-o și  înfrumusețat-o, dar a și acelor care sunt și vor veni după noi.

foto @ http://mitropolia.md/

foto @ http://mitropolia.md/

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT
commenter cet article

commentaires