Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

4 avril 2016 1 04 /04 /avril /2016 20:00

Niciodată de cînd am lansat acest blog - și se împlinește în toamnă un deceniu - nu am privit biserica basarabeană ca pe ceva scindat, rupt în două, divizat în două mitropolii. Am refuzat această bicefalie. Există o singură biserică, Biserica lui Hristos, iar faptul că de-a lungul vremii administrațiile terestre s-au înmulțit, s-au separat, s-au divizat, fie pe principii etnice, fie politice, fie ideologice, naționaliste etc., asta nu e vina Celui din Ceruri, ci a meschinelor și pătimașelor Sale progenituri!

Istoria bisericii Basarabiei, ca plai al Moldovei istorice de altă dată, este una poate mai zbuciumată decît cea care-și zice a Moldovei, de sub șapca Patriarhiei Ortodoxe Ruse. În mod paradoxal, mai există o Mitropolie a Moldovei, cu reședința mitropolitană la Iași. ÎPS Vladimir, arhiepiscopul Chișinăului și mitropolit al Moldovei, și  ÎPS Teofan al Moldovei și Bucovinei par două vestigii răsturnate pe oglinda unei cărți de joc. De ce este așa? De ce două Moldove, doi mitropoliți, doi patriarhi cărora cei doi se închină, două sinoade, dar nu sunt gemene? Aceiași este însă limba română (cu graiul său moldovenesc). Ei bine, între ele mai e ceva: mitropolia Basarabiei și exarhatul plaiurilor, cu ÎPS Petru la catedră încă de la reînființare (1992), căruia i s-a alăturat de ceva vreme un nou ierarh: Antonie de Orhei. În sfîrșit BOR pare să fie interesată de eparhia Basarabiei, după ce de vreo 4 ani încoace PF Kirill, căpetenia BORuse vizitează RM, cu mare alai și program bogat, complex, cu bătaie lungă.

Pe de altă parte, PF Daniel nu a călcat în spațiul canonic al Basarabiei, niciodată. Sunt ani de cînd este patriarh (în 30 septembrie se fac 9 ani), dar nu și-a vizitat turma enoriașilor și călugărilor dintre Prut și Nistru. Pînă să ajungă PF Daniel la Chișinău sau oriunde altundeva, îl avem pe PS Antonie, episcop-vicar al arhiepiscopiei Chișinăului, și în sfărșit eparhia aceasta are parte de un vlădică activ, cult, discret, dar nu mai puțin preocupat de bunul și eficientul mers al lucrurilor în teritorii. În nici doi ani, bunăoară, de cînd este investit pentru această catedră, a vizitat de patru (4!) ori mica comunitate Sfîntul Ierarh Nicolae din localitatea Peresecina. Ceea ce nu e deloc puțin lucru, dimpotrivă. Vlădica Antonie are o dublă specializare: medicina la Chișinău și Teologia, la Iași. Este doctor și de trupuri și de suflete. Avem nădejdea că prin această vocație bicefală, dar și prin nestrămutata credință în Dumnezeu, înțelepciunea, priceperea, entuziasmul și tinerețea ierarhului, se va impulsiona atmosfera pastorală în eparhia în care, de prea multă vreme, drojdia nu mai crește...Mai mult, poate Vlădica Antonie va avea șanse mai mari să-l invite pe PF Daniel în spațiul dintre Prut și Nistru, iar acest lucru îi va întări și mai mult pe cei din comunitățile basarabene, dîndu-le certitudinea că nu sunt nici marginali, nici marginalizați! Că nu sunt cu nicio iotă mai prejos față de cei de sub umbrela Moscovei.   

* * *

Partager cet article
Repost0

commentaires