Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

19 mai 2008 1 19 /05 /mai /2008 14:13

Troita veche descoperita in cimitirul satului Bravicea-Calarasi, pare a fi din prima jumatate a secolului XX, si supravietuita urgiei demontarilor de troite din anii'50-'80. Importanta pentru discutia noastra este tipologia si iconografia acestui crucifix - tipar ce se regaseste la aproape toate tipurile de troite. Difera cromatica, materialele. Exemplele de mai jos sunt "variatiuni pe aceeasi tema".

Troita fotografiata in cartierul Cevcari - Chisinau. Albastrul este o culoare predominanta a troitelor noi.
Intrare in satul Bravicea.
Specimen foarte interesant, caci pe langa caseta care contine "elementele" Rastignirii, vedem in partea superioara o dezlantuire a creativitatii mesterului popular - acesta trateaza troita ca pe o casa, adaugandu-i cornisa si burlane pentru scurgerea apei. Iar decoratia nu e lasata frusta si simpla, ci este la fel de elaborata, precum numai la casele taranesti putem vedea.

Exemplu de troita "taraneasca" amplasata intr-un aglomerat cartier al Chisinaului (Botanica). Troita cioplita integral din lemn, si doar acoperisul a fost finisat cu o foita de tabla pentru a proteja lemnul de intemperii. Iconografie "minimalista", in care apare si bustul lui Stefan cel Mare. Dupa toate probabilitatile a fost lucrata de un mester popular, care a a dus cu sine sensibilitatea laxa si viziunea "babeasca" asupra ortodoxiei.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans Forme creștine
commenter cet article

commentaires

adella grassinger 21/05/2008 21:01

Draga Vladimir Troitele ne sensibiliseaza oriunde le intilnim in forma lor naturala, spun despre cele care au iesit din inima masterilor - cu smerenie si dragoste, despre a doua categorie, nu merita sa pierzi nici o clipa. de fapt ne indreptam cu pasi mari spre acea denumire: societatea de consum..... Cu drag va imbratisez,/adela