Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

4 juillet 2008 5 04 /07 /juillet /2008 11:39

După schimonosirea întregului ansamblu al mănăstirii Căpriana, a venit şi rândul aşezământului de la Curchi, de pe plaiurile Orheiului. Ca şi în primul caz proiectul a fost "însufleţit" de brava conducere neo-comunistă de la Chişinău, astfel încât Voronin însuşi e cel care supervizează lucrările de "restaurare". Zilele trecute acesta, însoţit de ÎPS Vladimir au fost într-o "vizită de lucru" la obiectivul aflat în plin proces de refacere...Este una din rarele ocazii în care preşedintele apărea fără cravată...Întreaga curte a aşezământului monastic este primenită, schimbată, de nerecunoscut. Eu cel puţin după doi ani de când nu am fost pe acolo - nu am mai regăsit vechile zidiri! Acestea sunt acum ALTELE. 
Nu sunt construcţii restaurate, împrospeţite, curăţate - ci modernizate (în sensul clasic al cuvântului!) în mod esenţial. Adică, dându-li-se o altă înfăţişare, şi poate funcţiune, căci să fim drepţi: nu viaţa duhovnicească a pus pe roate această maşinărie arhitectonică; e un mod prestigios şi influent de a-ţi construi o răsunătoare glorie şi un capital simbolic. De fondurile financiare cu garanţii guvernamentale, ce să mai spunem?
Ciudat este faptul că, în mod normal, ar trebui să ne bucurăm că puterea investeşte în restaurarea de monumente, că se refac vechi aşezăminte, că cenuşa şi praful se preschimbă în piatră de Cosăuţi şi marmoră de toate culorile, că viaţa religioasă - oarecum pe tipic bizantin, via Moscova - îşi reia firul jugulat de era comunistă! Dar oare numai bunele intenţii contează? Pe când profesionalizarea muncii de conservare şi restaurare? Pe când aceeaşi putere va pune preţ pe calitate şi va trimite pe burse decente, în străinătate, cadre care să se specializeze în restaurare de piatră, de frescă sau pictură murală în ulei? Când va veni vremea analizelor serioase a întregului efort din ultimul deceniu? Mai bine de un deceniu (1995-2008) în care s-au schimonosit, poate chiar ireversibil, câteva monumente (Rudi, Căpriana, Casa Hertza, Casa Kligman, Curchi) care erau mai spectaculoase în decrepitudinea lor, decât sunt acum - lucioase, colorate, false... La Roma poţi vedea ruine milenare, şi nimeni n-are în intenţie să le "sulemenească", asta este valoarea lor de ruină!
Cine-şi mai aminteşte cum era marcată intrarea în curtea mănăstirii, acum v-a fi întâmpinat de chestia asta din piatra cu pretenţii de arhitectură...Frizele de pe acele balustrade sunt de-a dreptul "antique"...e clară intenţia de a inocula o perspectivă imperială noilor realizări presărate prin aşezămintele monahale din MD. Să ne amintim şi de palatul arhimandritului de la Căpriana...care la nevoie devine resedinta Mitropolitului.

Despre foto: fotografiile nu îmi aparţin. Ele au fost "pescuite" prin intemediul Picasa, şi aparţin utilizatorilor SEM şi Daniela (care au serii întregi de fotografii făcute la Curchi, de dată recentă). Le mulţumesc pe această cale, căci nu am reuşit să fac rost de adresele lor de e-mail, ca să le cer îngăduinţa. Am modificat niţel şi luminozitatea imaginilor. 

N.B. Ma intreb acum, unde sa fie oare piatra asta tombala, datind de la 1825, care acoperea mormantul Arhimandritului ieroschimonah Chiril, proim protoi al manastirilor Rasca si Curchi; document care atesta unitatea monahilor din Moldova Mare, si libera lor circulatie in acea vreme, caci acest "pelican" al schimniciei a adormit intru Domnul in orasul Chisinau, dar a fost inmormantat la Curchi...Sper ca "reformatorii" Curchilor au pastrat aceasta relicva lapidara - spre a o expune in viitorul muzeu monastic. Sau cer prea mult? Textul integral al inscriptiei l-am publicat in revista Contrafort.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

A.B. 13/04/2009 22:23

Imagini de data recenta de la Curchi:http://benemeda.narod.ru/curchi/index.html

Angela Olaru 15/01/2009 21:25

Agentia Informationala de Stat "MOLDPRES"Str. Puskin nr.22, Chisinau, cod 2012, Republica Moldova,tel:+3732 233428, fax:+3732 234371, e-mail:inform@moldpres.md, www.moldpres.md  14.01.2009 OFICIALE00194- Şeful statului a convocat o şedinţă la tema reconstrucţiei mănăstirii CurchiChişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a convocat astăzi o şedinţă la tema procesului de reconstrucţie a mănăstirii Curchi.  La consfătuire au participat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu; viceprim-ministrul Victor Stepaniuc; ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici; preşedintele Curţii de Conturi, Ala Popescu; viceministrul Culturii şi Turismului, Ion Munteanu; secretarul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Vadim Cheibaş; stareţul Mănăstirii Căpriana, Arhimandritul Filaret şi stareţul Mănăstirii Curchi, Arhimandritul Siluan; consilieri prezidenţiali, a relatat pentru MOLDPRES serviciul de presă al Preşedinţiei. În cursul întîlnirii au fost trecute în revistă acţiunile care mai urmează a fi realizate în cadrul procesului de reconstrucţie a mănăstirii Curchi şi examinate posibilităţile de rezolvare a unor probleme legate de procesul de reconstrucţie a acestui lăcaş sfînt.  Au fost precizate momente ce ţin de graficul de executare a lucrărilor de restaurare a obiectivelor din cadrul Complexului monastic "Curchi" pe parcursul anului 2009, printre cele mai importante fiind inaugurarea, după renovare, a clădirii seminariului, stăreţiei, blocului social, efectuarea picturii pe interior în Catedrala "Naşterea Maicii Domnului", biserica "Sfîntul Dumitru", biserica cimitirului, continuarea lucrărilor la trapeză şi hotel, moară, la alte clădiri adiacente, amenajarea teritoriului.  În cursul şedinţei Preşedintele a fost informat şi despre stadiul actual al executării picturilor murale la Complexul monastic "Căpriana" şi al lucrărilor de finisare la muzeul din cadrul mănăstirii.  În context, s-a menţionat importanţa efectuării lucrărilor necesare pentru expunerea pentru vizitatori a unui segment din zidul medieval al Mănăstirii Căpriana, de o inegalabilă valoare istorică, descoperit de către savanţi în perioada de restabilire a lăcaşului sfînt.  Preşedintele ţării a reafirmat necesitatea mobilizării eforturilor în vederea respectării termenelor de realizare a lucrărilor şi asigurării unei înalte calităţi a acestora.

Vladimir B. 30/08/2008 22:37

N.B. la pnct.4 am vrut să spun: "prea multă documentaţie", în sens de plenară!Scuze.

Vladimir B. 30/08/2008 22:35

Eu vreau sa cred ca biserica din Causeni nu va avea soarta celorlalte monumente - deja schilodite de regimul neo-comunist de la Chisinau! Şi asta din mai multe motive:1. ea a fost restaurată mulţumitor la începutul anilor'90;2. este destul de "neinteresantă" ca aspect, şi poziţionare geografică, ca să devină obiectiv de "protocol";3. în cazul acesta s'ar isca un scandal monstruos, internaţional chiar, căci au existat demersuri (nu ştiu dacă s-au finalizat vreodată, de a fi declarat monument UNESCO;4. există prea lumtă documentaţie legată de acest monument, ca să-i mai poţi schimba "identitatea", cum s-a întâmplat deja la Căpriana, Curchi, Casa Herţa...Să ne rugăm la Bunul Dumnezeu ca urgia să ocolească biserica Adormirii Maicii Domnului de la Căuşani.

nelly 28/08/2008 09:05

Am vorbit ieri cu amica mea de la Chisinau.Ea mi-a zis ca vrea sa viziteze Capriana,sa vada cum au evoluat evenimentele acolo.Cind zic Capriana imi rasare in memorie biserica din comuna Borzesti, pictata de Grigore Popescu Muscel daca nu ma insel."Zugraveala" cu stil,personalitate,caracter,atitudine,plastica, festiva si sobra totodata. Ma gindesc la ceea ce se intimpla in republica Moldova. Amica imi zice:"trebuie sa dam o fuga la Causeni sa ne inchinam acestei relicve,sa ne rugam sa nu aiba bani pentru restaurare si s-o fotografiem centimentru cu centimetru. "Cu ochii sufletului nostru" gindeam eu.Pe acei  ce  pot sa dedice un omagiu  de pelerinaj supravetuitoarei din Causeni "in acoperis nou" pot doar sa-i invidiez...