Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

15 septembre 2006 5 15 /09 /septembre /2006 15:26

Sfanta manastire Harbovat este cunoscuta mai ales prin icoana sa vestita - Maicii Domnului cu Pruncul din "Harbovat" (sfarsitul secolului al XVIII-lea). Este singura relicva recunoscuta ca prototip pentru reprezentarea Maicii Domnului cu Pruncul, din lungul sir de reprezentari cunoscute in pravoslavia rusa. Cinstirea ei se face la 1 octombrie, cind este stramutata pentru intreaga perioada a iernii la biserica metropolitana din Chisinau. Este in aceasta manastire din 1790. E acoperita cu o ferecatura bogata, decorata cu diverse obiecte donate de evlaviosi (vezi mai jos)...

  

Este manastire de calugari, atestata in secolul al XVII-lea. Biserica mare este construita in 1816, si are hramul Adormirii Maicii Domnului, hram intilnit si la alte asezaminte din zona orheian-calaraseana (Raciula, Tiganesti, Frumoasa, Harjauca). Biserica de iarna este zidita sfintita in 1870, avand hramul Pogorarea Duhului Sfant. Astazi este in reconstructie capitala (imaginea de jos)

 

Acest asezamant monahal a fost deosebit de rau incercat in perioada inchiderii fortate si violente a manastirilor, Harbovat raminind unul din ultimele bastioane ale rezistentei ortodoxiei impotriva comunizarii regiunii. Monahii care erau alungati din locurile lor de metanie se retrageau aici... Dupa un lung si crunt asediu armat rezistenta este infrinta in 1962; multe dintre odoarele si obiectele bisericesti aflate aici au fost distruse si arse.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

MADALINA 05/05/2007 12:46

EXTRAORDINAR ARTICOL.