Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

18 septembre 2006 1 18 /09 /septembre /2006 10:43

Despre complexul istorico-arheologic numit Orheiul Vechi se ştie ca despre cel mai important toponim din Basarabia. Este şi locul cele mai vechi aşezări monahale rupestre. În rezervaţia asta s-au păstrat vestigiile unei aşezări urbane medievale, despre care există o bibliografie extrem de bogată, dar cea mai la indemână pentru consultare este cartea Tamarei Nesterov, Situl Orheiul Vechi. Monumente de arhitectură. Ed. Epigraf, Chişinău, 2003, pentru că adună împreună de-o manieră sintetică întregul material existent într-o analiza captivantă şi aprofundată.

În preajma acestei foste aşezari (denumite: Târgul Movilova, Sehr-al-Djedid, Orheiul Vechi) cu succesive suprapuneri culturale si etnice, se afla schitul care a luat numele catunului din coasta acestuia - Butuceni. De-asupra raului Raut au fost escavate, de-a lungul timpului, numeroase galerii si nise folosite ca loc de inchinaciune si chinovie. In secolul al XIX-lea (pe la 1890) a fost ridicata o clopotnita simpla care marca locul, iar pe sub ea s-a sapat un tunel de circa 20 de metri, accesul spre chilii facandu-se si dinspre sat; asta dupa ce o vreme indelungata calugarii foloseau intrarea doar dinspre riu...

 

Mănăstirea Peştere pe care o ştiam doar goală şi glacială, acum este loc de rugăciune şi închinăciune (se spune că statutul juridic al mănăstirii este încă incert). Am întâlnit acolo doar un monah neîngrijit şi jerpelit, care mătura îngândurat duşumeaua. Iar pereţii, altădată neatinşi, conservaţi într-o stare brută, sunt „pavoazaţi” acum cu multiple cromolitografii bătute-n cuie, "imagini evlavioase" şi cu tot soiul de „iconiţe”. Pristolul cioplit în piatră, şi crucile în relief vag, ce constituiau decorul discret şi preţios al altarului, sunt acum acoperite de un pseudo-iconostas lucrat de o mână extrem de nemeşteşugită, precară. Curăţenia, discreţia şi buna rânduială – specifice unor locaşuri ce se află în bune raporturi cu tradiţia ortodoxă – lipsesc aici aproape cu desăvârşire. Am avut sentimentul acaparării acestui loc de un strat gros de jeg, şi de prost gust. Iar inscripţia pusă la vedere (în limba rusă, pentru cine oare? căci la Butuceni am auzit vorbindu-se doar româneşte), care îndeamnă enoriaşii să-şi extragă ofrandele alimentare din ambalaje înainte de a veni aici, pe motiv că acestea au „însemne diavoleşti” (codul de bare, numărul şase repetat de trei ori etc.), m-a împins spre convingerea nu tocmai reconfortantă – cât de departe este acest loc de evlavia cu adevărat ortodoxă... Cumplită, iarăşi, mi se pare această degradare a vieţii spirituale, într-un moment în care s-ar părea că trebuia să se producă o răbufnire a acesteia, de prea plinul libertăţii confesionale.

Situl arheologic a fost amenajat în ultimii ani cu câteva elemente necasare turismului: punct de informare (dotat cu pliante, cărţulii, hărţi), muzeu, hostel, parcare, restaurant. Accesul simplu, atât dinspre Orhei, cât şi de la Chişinău, face ca aşezarea să fie unul din cele mai vizitate obiective ale Basarabiei.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

V.Burcu 09/10/2011 03:25Va multumesc pentru raspuns si accept!


Sper la o foarte buna colaborare!


V.Burcu


Romania megaliticaBurcu 01/11/2010 17:54Felicitari pentru ce ati scris, pentru demersurile pe care le faceti!


As putea sa postez si eu, la mine pe blog, materiale de la voi?


Va multumesc, si va astept!


Cu multa prietenie,


V. Burcu,


Dr.Tr.Severin


RomaniaVladimir BULAT 08/10/2011 11:41Desigur, oricînd sunteţi binevenit!


Domnul în mijlocul nostru.