Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

18 septembre 2006 1 18 /09 /septembre /2006 11:31

Mănăstirea Saharna. Privire de ansamblu. Se află în partea de nord-est a Basarabiei, la cam 100 de km. de Chişinău, şi 7 km. de orăşelul Rezina, prin care se trece. Mănăstirea este aşezată în preajma Nistrului, ea funcţionează pentru comunităţile de ortodocşi români, ucraineni şi ruşi - aflate într-o bună-vecinătate şi bună-slujire Domnului. Este în slujba şi folosul călugărilor şi a enoriaşilor din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

La mănăstirea Saharna am întâlnit lume multă, turişti şi pelerini-închinători. Am regăsit şi recunoscut aceeaşi tendinţă, ca peste tot în Basarabia, de a spoi şi a face să lucească suprafeţele, fără a se îngriji prea mult de esenţe şi tâlcuri. În mijlocul curţii trona un imens crucifix din marmoră neagră, bine polisat şi greoi. Şi m-am întrebat atunci ce tangenţă au astfel de prezenţe cu spiritul ortodoxiei, şi de ce e peste tot atât de mult albastru. Culoarea albastră e ca un laitmotiv, s-ar putea spune, în mediul spiritual al Moldovei actuale, aceeaşi culoare ieftină şi stridentă o regăseşti pe suprafaţa cupolelor, faţadelor, gardurilor, crucifixurilor, uşilor şi ferestrelor...Chiliile săpate în stâncă au şi ele faţada pusă în valoare prin intermediul acestei culori, intervenţie menită să atragă atenţia celor ce vin în aceste locuri. Dar de ce anume albastrul acesta, un cobalt criant, săritor imediat şi supărător în ochi?

Chiar să aibă cineva intenţia de a sugera „speranţa” prin această omniprezenţă, prin implementarea radicală a acestei cromatici unilaterale în subconştientul colectiv? Albastrul acesta parcă se răzbună (înlocuindu-l) cu vârf şi îndesat pe ubicuitatea roşului jubilant din deceniile precedente. Se prea poate ca ticul acesta cromatic să fie un semn bun, o dovadă a faptului că ce e peren stă ascuns în detalii...?

Interior de chilie, loc de închinăciune şi liniştire.

In biserica mare a mănăstirii se află moaştele cuviosului Macarie Tincu (1888-1964), recent canonizat, fost stareţ al acestei mănăstiri.

Pentru mai multe date şi detalii despre istoricul, şi odoarele aflate în mănăstirea Saharna, este util a se consulta pagina oficială a aşezământului:

 

http://www.manastirea-saharna.md/page.php?link=istoria

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires