Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

25 septembre 2006 1 25 /09 /septembre /2006 18:03

Manastirea Harjauca este situata intr-o zona pitoreasca a Codrilor, in tinutul Calarasilor. La cam 60 de km. de Chisinau, si la aproximativ 25 km de oraselul Calarasi. Face parte din salba de manastiri din centrul Basarabia, care trebuie vazute impreuna: Raciula-Harbovat-Frumoasa. Asezamantul apare pe la 1740, iar inceputul este legat de numele egumenului Teodosie.  Ca si in alte cazuri, la inceput au fost construite doua biserici de lemn, ambele, se pare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe la 1819 aici isi face aici aparitia un muntenegrean, Spiridon Filippovici, nascut pe malul Adriaticii, in localitatea Shibenik, la 16 ianuarie 1779, devenind staretul manastirii. Acesta ctitoreste biserica mare, la 1820-1836, cu hramul Inaltarea Domnului, in naosul careia se afla si piatra tombala a acestuia (partea de sud, incastrata in zid), care dateaza de la 1846. Tot el incepe constructia bisericii cu Hramul Sfantului Spiridon, ramasa in paragina dupa incendiul din 1991.

La inceputul anilor'90 biserica mare a fost discret restaurata, dimpreuna cu pictura in ulei, realizata intial. Atunci, avea o arhitectura simpla, cu fatade sobre, plate. Acum, dupa redeschiderea manastirii s-au realizat un sir de interventii nefericite, si total neprofesioniste. A aparut o cromatica stridenta, si fatada a fost imbracata cu pietre de riu. Curtea este formata dintr-un sir de constructii destul de bine conservate, dar ramase in paragina dupa desfiintarea asezamantului de catre comunisti, in 1953*. Actualmente, se reincearca refacerea vietii comunitare. 

(*data asupra inchiderii manastirii nu este inca stabilita cu fermitate).

 

Locul este deosebit de pitoresc, si este imprejmuit de dealuri si pasuni. Pe vremuri manastirea avea si lacuri.

Intrarea in trapeza pastreaza o infatisare eclectica si confuza din punct de vedere plastic. Totusi, anume acest element da seama, cu prisosinta, despre gusturile si preferintele celor care au locuit pe aceste meleaguri. Si mai ales in aceasta manastire. Spun asta, pentru ca celelalte contructii sunt acum puternic modificate si schimonosite, fara ca aspectul lor initial sa se inrevada in spatele refacerilor.

Pentru planimetria manastirii si alte date istorice se poate consulta: http://www.monument.md/catalog/manastirile/38/#

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

Vladimir BULAT 02/10/2006 10:31

Se pare ca lansarea acestei pagini nu a lasat pe nimeni fara reactii, tocmai de aceea, am gasit cumva oportuna intrebarea cu referire la aceasta in interviul pe care l-am acordat publicatiei Democratia de la Chisinau. Integral interviul poate fi citit la:
http://ochiuldeveghe.over-blog.com

Viorel 03/05/2016 22:46

As vrea sa va spun cá fotografiea cu sf Serafim Ciceagov e la Hîrjauca nu Hîrbovati

Miriam GAMBURD 27/09/2006 23:28

Дорогой Влад, любуюсь видами монастырей, посланных Вами. Очень они берут за душу. Что-то видела, другие вижу впервые.
Спасибо.
Мириам