Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

20 octobre 2006 5 20 /10 /octobre /2006 11:02

Preoţi din raionul Ungheni vor să adere la Mitropolia Basarabiei

Angelina Olaru, TIMPUL

Recent, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis crearea a două eparhii noi (de Ungheni şi Nisporeni, precum şi de Bălţi şi Făleşti) pe teritoriul R. Moldova. Episcop de Ungheni şi Nisporeni a fost numit PS Petru, până acum episcop de Nisporeni şi vicar al Mitropoliei Moldovei. Decizia Patriarhiei ruse de instalare în funcţia de episcop a acestei feţe bisericeşti a provocat revolta mai multor preoţi din raionul Ungheni.

 

Busculadă în faţa catedralei

Luni, la Catedrala „Alexandru Nevski” din centrul oraşului, unde trebuia să se desfăşoare slujba de înscăunare, PS Petru şi ÎPS Vladimir, precum şi susţinătorii acestora, au fost întâmpinaţi de un grup de preoţi şi de enoriaşi cu huiduieli. Aceştia blocaseră intrarea în sfântul locaş, unde noul episcop trebuia să-şi aibă reşedinţa. Situaţia devenise explozivă în momentul când se formase două grupuri adverse şi PS Petru şi ÎPS Vladimir se pomeniseră într-o busculadă.

Protestatarii îşi exprimau dezacordul faţă de venirea episcopului Petru, care, potrivit lor, vrea să le mute preotul într-o altă biserică. Ei afirmau că sunt de acord cu formarea eparhiei, însă nu-l recunosc pe Petru în calitate de episcop. Grupul, care însoţea mitropolitul şi episcopul, încerca să deblocheze intrarea în catedrală. Mai mulţi credincioşi susţineau că viaţa bisericească este reglementată de anumite canoane, pe care protoiereul de la catedrală le încalcă, făcând opoziţie, fapt considerat anticanonic. Chiar dacă un episcop are neajunsuri, susţineau ei, din moment ce este numit în mod legitim, subordonaţii trebuie să-l accepte. Preoţii protestatari afirmau că nu mai vor „dictatură bisericească” şi resping venirea unui „eretic în fruntea eparhiei”.

Alţi orăşeni se arătau nemulţumiţi de scandalul iscat, considerându-l declanşat chiar de feţele bisericeşti, care „dezorientează creştinii”. În aceste condiţii, ÎPS Vladimir şi PS Petru, precum şi susţinătorii acestora, au plecat la Mănăstirea „Sf. Pantelimon” din oraş, unde a şi avut loc serviciul divin preconizat. 

Acuze reciproce

 După ce grupul mitropolitan se retrăsese, în faţa catedralei din centru îşi făcu brusc apariţia un grup numeros de feţe bisericeşti. Printre aceştia „conlucrau” persoane în stare de ebrietate, precum şi alte elemente mai puţin ortodoxe. În lipsa noului episcop, grupul de preoţi se arătă nemulţumit că în fruntea eparhiei a fost numit PS Petru. Feţele bisericeşti au declarat că acesta nu ar corespunde normelor morale şi intelectuale necesare. Ei susţin că 42 de preoţi din raion au solicitat mitropolitului Vladimir să numească pe altcineva în funcţia de episcop şi respectivul i-a refuzat. Preoţii se tem că, eventual, noul episcop ar putea să-i înlăture de la parohii şi să instituie dictatura în relaţiile cu subordonaţii.

Ion Porcescu, parohul Bisericii „Alexandru Nevski”: „Cerem un alt episcop, care merită din punct de vedere canonic şi dogmatic să ocupe această funcţie. Când am solicitat mitropolitului Vladimir să ţină cont şi de părerea noastră, ne-a răspuns: „Eu nu-l fac episcop pentru voi, ci pentru mine. Dacă nu vom fi luaţi sub oblăduirea mitropolitului Vladimir, există şi alte mitropolii la care am putea adera”. Mai mulţi preoţi susţin că episcopul a plătit o mită grasă ca să fie numit în funcţia respectivă.

„Cerem un alt episcop, care merită din punct de vedere canonic şi dogmatic să ocupe această funcţie. Când am solicitat mitropolitului Vladimir să ţină cont şi de părerea noastră, ne-a răspuns: „Eu nu-l fac episcop pentru voi, ci pentru mine. Dacă nu vom fi luaţi sub oblăduirea mitropolitului Vladimir, există şi alte mitropolii la care am putea adera”. Mai mulţi preoţi susţin că episcopul a plătit o mită grasă ca să fie numit în funcţia respectivă.

Dumitru Turtureanu, duhovnicul protopopiatului Ungheni: „Nu banul trebuie să conducă biserica, ci dragostea şi înţelegerea. Sperăm să cădem la pace cu Mitropolia Moldovei. Dacă nu vom fi ascultaţi în continuare sau, mai grav, vom fi pedepsiţi, vom apela la patriarhiile Rusiei şi României.”

: „Nu banul trebuie să conducă biserica, ci dragostea şi înţelegerea. Sperăm să cădem la pace cu Mitropolia Moldovei. Dacă nu vom fi ascultaţi în continuare sau, mai grav, vom fi pedepsiţi, vom apela la patriarhiile Rusiei şi României.”

 

Episcopul Petru:

Se tem că am să le stopez afacerile”.

Pe de altă parte, episcopul Petru a fost întâmpinat călduros la Mănăstirea „Sf. Pantelimon”. El a menţionat că doreşte să găsească limbaj comun cu toţi preoţii şi nu intenţionează să-i suspende din funcţiile lor. El a spus că a venit ca un tată şi a chemat la pace . Solicitat de TIMPUL pentru a comenta această controversă, PS Petru a declarat: „Există doar o minoritate de preoţi şi rudele lor, tot feţe bisericeşti, cărora le par incomod. Ei au organizat manifestaţia, având interese personale, deoarece gestionează nişte afaceri. Nu am oferit nici un fel de mită nimănui şi sunt obligat să-mi exercit funcţia, potrivit canoanelor – „episcopul care refuză să-şi ocupe scaunul pentru care a fost hirotonit, să se afurisească”.

El a menţionat că „fostul protopop Vladimir de Ungheni are un bar chiar în faţa bisericii, unde se vând ţigări, deţine chiar şi o pizzerie. Unii preoţi din raion au mese de vânzare în piaţă, microbuze care circulă în România şi în Rusia în scopuri de business. Ei se tem să nu le stopez afacerile, interzise în cadrul bisericii, cu atât mai mult că până în prezent nu erau controlaţi de nimeni.

PS Petru a declarat că raionul Ungheni se remarcă îndeosebi prin extinderea mai multor secte, ceea ce se întâmplă şi din vina feţelor bisericeşti, care nu se implică atât cât ar trebui în combaterea fenomenului. „Ei acceptă toate sectele în raion, iar pe episcop îl fac eretic?”, se întreabă PS Petru.  

Un act patriotic? 

„Cerem un alt episcop, care merită din punct de vedere canonic şi dogmatic să ocupe această funcţie. Când am solicitat mitropolitului Vladimir să ţină cont şi de părerea noastră, ne-a răspuns: „Eu nu-l fac episcop pentru voi, ci pentru mine. Dacă nu vom fi luaţi sub oblăduirea mitropolitului Vladimir, există şi alte mitropolii la care am putea adera”. Mai mulţi preoţi susţin că episcopul a plătit o mită grasă ca să fie numit în funcţia respectivă. : „Nu banul trebuie să conducă biserica, ci dragostea şi înţelegerea. Sperăm să cădem la pace cu Mitropolia Moldovei. Dacă nu vom fi ascultaţi în continuare sau, mai grav, vom fi pedepsiţi, vom apela la patriarhiile Rusiei şi României.”

„Cerem un alt episcop, care merită din punct de vedere canonic şi dogmatic să ocupe această funcţie. Când am solicitat mitropolitului Vladimir să ţină cont şi de părerea noastră, ne-a răspuns: „Eu nu-l fac episcop pentru voi, ci pentru mine. Dacă nu vom fi luaţi sub oblăduirea mitropolitului Vladimir, există şi alte mitropolii la care am putea adera”. Mai mulţi preoţi susţin că episcopul a plătit o mită grasă ca să fie numit în funcţia respectivă. : „Nu banul trebuie să conducă biserica, ci dragostea şi înţelegerea. Sperăm să cădem la pace cu Mitropolia Moldovei. Dacă nu vom fi ascultaţi în continuare sau, mai grav, vom fi pedepsiţi, vom apela la patriarhiile Rusiei şi României.”

 Tot luni, preoţii din raionul Ungheni s-au reunit în cadrul unei adunări, la care a participat părintele Ioan Ciuntu, consilier cultural şi responsabil de mass-media al Mitropoliei Basarabiei. Presa, însă, nu a avut acces la consfătuire, fiind lăsată să aştepte în ploaie deznodământul. Preotul Ioan Ciuntu a anunţat ulterior: „Majoritatea feţelor bisericeşti din raionul Ungheni au decis să se retragă din Mitropolia Moldovei. După ce mitropolitul Vladimir nu a rezolvat problema, oamenii au făcut un demers de aderare la Mitropolia Basarabiei, care, desigur, este deschisă acestei solicitări. O bună parte dintre preoţi şi-au dorit de mai mult timp să adere, însă apăreau situaţii confuze ce ţin de legile bisericii”. Deşi Mitropolia Basarabiei a început formalităţile de aderare a preoţilor din Ungheni, episcopul Petru deocamdată nu a fost informat oficial despre aceasta. Conflictul din sânul Mitropoliei Moldovei încă nu a fost aplanat.

 

SURSAhttp://www.timpul.md/Article.aspidIssue=411&idRubric=4420&idArticle=10641

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

Vladimir BULAT 22/10/2006 18:29

 
http://www.mitropolia.md/index_news_rom.htm
Pentru o mai buna organizare si desfasurare a activitatii Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei) s-a decis crearea Episcopiilor:


de Ungheni si Nisporeni In cadrul ei vor intra parohiile din raioanele Ungheni, Nisporeni si Calarasi. Eparhia va cuprinde astfel 100 de parohii si 8 manastiri, iar centrul eparhial va fi in or. Ungheni. Episcop de Ungheni si Nisporeni va fi Prea Sfintitul Petru, Episcop de Nisporeni, Vicar al Mitropoliei Moldovei.


de Balti si Falesti Noua Eparhie de Balti si Falesti va include 84 de parohii din mun. Balti, precum si cele din raioanele Glodeni, Sangerei si Falesti. Resedinta eparhiala va fi in mun. Balti, iar in calitate de episcop a fost inaintat si acceptat arhimandritul Marchel (Mihaiescu), protopop de Balti.   

Raluca Demetrescu 22/10/2006 16:51

Salut,
Uite cred ca toate luptele astea intestine sunt sterile, inutile si-mi scapa putin din intelegere dar cred un lucru simplu: ca biserica ar trebuie sa fie elementul principal care sa-i indemne pe "moldoveni" de fapt basarabeni sa se uneasca cu Romania, sa vrea asta pentru ca asta e firesc. Nu stiu de cine tine mitropolia Basarabiei dar ar trebui sa tina de Patriarhia romana. Pentru asta ar  trebui margianlizati toti filo rusii (ex filo sovietici) din orice post de conducere. Pentru desteptarea morala a oamenilor biserica ar trebui sa fie cel dintai iluminator. Cam asta cred.
Raluca

grigorescu_ion 22/10/2006 16:48

interesul meu, poate vinovat, merge spre cum e presa, ziaristii si de acolo oamenii, acei homo  sovieticus (homines sovietici) ; eu, strain, nu pot distinge despre ce vorbesc oamanii aceia. Eu nu stiu daca o biserica e mai buna decat cealalta, sau daca una e curata si cealalta nu, pentru ca, in plus de nestiinta mea, nici la mine acasa biserica nu e cine stie ce, nici oamenii prea clari. Dar aici e cam prea de tot, am citit din "gazete" articole despre infratirea jurnalistilor de la Chisinau si din Transnistria, am simtit ca ma aflu in peltea, era clar ca nu trebuie luate cuvintele ca atare, ca au subtext , dar vechi, poate chiar dinainte de 1917, despre lucruri interzise de acum un secol, un fel de betie in care realitatea (spunerea lucrurilor pe nume) razbeste vag, sters. Unei autoare (ziariste) i se da intr-o zi, sau la o ora, in care nu mai aveau chef de nimic, satui de "lucru", sa scrie 2000 de caractere, amintiri despre "treburi" (cuvant des folosit la bulgari), si amintirile sunt o somnolenta de 2000 de... cam cum nu ar scrie ea nimic. De unde aerul asta de crama, de must si toamna, fara nici un viitor ?(ca la sfarsitul vietii), sa fie reactia la jurnalismul virulent si volent din timpul revolutiei ? sa fie o moliciune orientala ?
    dar, revenind la preoti, din nici o tabara nimeni nu foloseste dovezi din surse neutre, verificabile, doar arunca cuvinte grele (cantarite sa fie grele, sa doara) si probabil nu exista surse de neutralitate, necum de verificabilitate. Tot asa cum e si la noi, mai ales cand e vorba de trecut de gardul bisericii.
    deci, unde sa punem piciorul, pe ce sa pasim ?
    dar, oricum, a fost interesant de citit scrisul zilnic din Moldova si o lectie, ne vedem destul de bine , bucolismul asta de "dulce Romanie".

Andrei Vartic 20/10/2006 13:10

Draga Vlad,cu banii uriasi ai Bisericii Ruse e de-a mirarii ca a aparut acest conflict. Din cate stiu eu PS Petru este strasnic ahotnic de bani, el a impus o dijma dubla cash la Ungheni - juma lui Vladimir, juma lui - si pe preoti, majoritatea popoti, insa, de Vladimir din tractoristi si soferi, i-a ajuns la os. Nu cred ca vor trece in masa la Mitropolia Basarabiei, fac numai un gest de revolta ca Vladimir sa le micsoreze dijma. Din alta parte mitroploia Basarabiei le plateste leafa 50 USd per month si nu le ia nici un fel de dijma. Cu toate astea nu se repad sa adere la ea din cauza prostiei moldovanului cea de pe urma si a inactivitatii totale a Mitropolitului Petru care nu se amesteca in nimic. Daca trec 42 de biserci din Ungheni la Mitropolia Basarabia cu siguranta cea a Moscovei se duce de rapa... Nadajduim.av