Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

26 octobre 2006 4 26 /10 /octobre /2006 16:18

Trei întrebări pentru părintele Ioan Ciuntu, consilier cultural şi responsabil de mass-media al

 Mitropoliei Basarabiei

 

de Angelina Olaru

1. Care sunt motivele celor peste 20 de preoţi din raionul Ungheni, precum şi a unora din Nisporeni şi Călăraşi, de a adera la Mitropolia Basarabiei?

- Aderarea la Mitropolia Basarabiei a fost, în primul rând, un protest al respectivelor feţe bisericeşti faţă de decizia Patriarhiei Ruse de instalare în funcţia de episcop a PS Petru. Pe de altă parte, preoţii de pe malul Prutului tratează problema românească mai uşor decât alţii, sufletul lor este mai aproape de datinile şi obiceiurile noastre. O bună parte dintre preoţi şi-au dorit de mai mult timp să adere, însă apăreau situaţii confuze ce ţin de legile bisericii. Mitropolia Basarabiei, desigur, este deschisă la astfel de solicitări şi a dat curs cererii acestor preoţi. Cu regret, ei deja au început să fie persecutaţi pentru dorinţa lor de a forma comunităţi române.

2. Cum derulează procedura de aderare?-

Extrem de anevoios, slujitorii bisericilor întâmpinând impedimente foarte mari din partea autorităţilor locale, în primul rând. Acestea refuză să-şi pună avizele pentru formarea comunităţilor în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Preoţii nu pot obţine certificatele de rigoare de la consiliile raionale, unde comuniştii sunt majoritari. La Călăraşi, de exemplu, primarul a refuzat perfectarea actelor de rigoare slujitorilor de la biserica centrală din oraş, motivând că trebuie să se consulte cu mitropolitul Vladimir. Ba mai mult, el a cerut preoţilor să-i prezinte 500 de semnături ale enoriaşilor pentru obţinerea unor certificate. Aceste blocaje constituie încălcări grave ale legislaţiei.

3. Ce veţi întreprinde în cazul în care administraţiile publice locale vor refuza înregistrarea comunităţilor ortodoxe române?

- Cred că situaţia se va rezolva, totuşi, treptat. Procedura de înregistrare a comunităţilor române ar putea dura. Acţionarea în judecată nu este varianta cea mai bună şi biserica încearcă să evite aceasta. Dar dacă nu vor fi lăsaţi să adere, vom recurge şi la judecată, chiar dacă va trebui să ajungem din nou la CEDO. Acolo, în mod sigur, vom obţine câştig de cauză.

SURSA:  http://www.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=415&idRubric=4463

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires