Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

11 novembre 2006 6 11 /11 /novembre /2006 13:26

SURSA: http://garda.com.md/105/editoriale/

«Axios» pentru nevrednici

Duminica, la Ungheni, in timpul slujbei, o suita de calugari, maice, agenti de securitate si bodyguarzi in sutane, dirijati de PS Petru (Musteata), nou-numitul Episcop de Calarasi, Nisporeni si Ungheni, au descins in forta in Biserica "Alexandr Nevski", provocand altercatii cu enoriasii. Preotul-paroh, Ion Porcescu, a fost scos din altar, batut si dat afara din biserica. Atacul intervine la doua saptamani din data in care 29 de preoti din cadrul eparhiei s-au opus inscaunarii PS Petru si, in semn de protest, si-au declarat trecerea la Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Moldovei si Patriarhia rusa, sub a caror obladuire este PS Petru, nu au comentat in nici un fel incidentul de duminica.

Fondul acestui nou razboi intraconfesional, care a readus R. Moldova in vizorul organismelor europene, este, de fapt, o decizie arhiereasca - ori prost calculata, ori foarte profitabila. Altfel cum sa explici riscul intaistatatorului bisericii ruse din R. Moldova de a-si asuma o decizie anticanonica, caci anume asa este tratata in mediul bisericesc marirea in rang a arhimandridului Musteata. "Nu este vrednic. Este plin de pacate, a compromis Biserica lui Hristos", sustin preotii-protestatari. Episcopul este acuzat de exorcism si homosexualism. Problema episcopatului este, de fapt, una mai veche. Prima tentativa de inscaunare a lui Petru tine de 1998. Decizia Mitropolitului Vladimir provoaca, insa, resentimentele preotilor. Demersul, semnat de 100 de clerici, pleaca la Moscova si Patriarhul nu indrazneste sa nesocoteasca argumentele invocate: arhimandridului i se puneau in vina aceleasi pacate. Intronarea esueaza. Reveniti, arhimandridul si mitropolitul continua pregatirile si, pe 16 octombrie, curent, repeta procedura. Surse confidentiale din mediul mitropolitului sustin ca rangul de episcop in biserica rusa se estimeaza azi la 400.000 de euro. Nu avem stire cat anume s-a platit, stim, insa, ca de data aceasta demersurile si argumentele preotilor n-au mai contat. Si nici chiar decizia celor 29 de preoti de a se detasa de biserica rusa.

Incidentul de la Ungheni este, ca si multe altele, un caz ordinar de vandalism, iar cei care si l-au permis, indiferent ce strai au purtat, nu sunt decat niste barbari actualizati. Filmarile facute in timpul altercatiei si puse luni seara pe post de "PRO-TV-Chisinau" la emisiunea "In profunzime" nu lasa loc pentru alte concluzii. Mai sugestive, poate, decat ele ar putea fi doar reactiile telespectatorilor la emisiune. Dau doua din ele: "Si pentru ce va sarutam noi mainile?" si a doua: "Hristos sta in ceruri si priveste umilit la ceea ce faceti…". E spus totul. Oricat de mult ar insista acum sa-si refaca imaginea prin conferinte de presa si filmari montate, nici PS Petru si nici "armasul" sau, parintele Cibric, nu vor putea dovedi ca atacul de duminica este un act onorabil pentru biserica lui Hristos. Pentru imaginea lor si a bisericii ruse - poate ca da. Emisiunea de luni seara, indiferent de reusita ei, mai readucea in actualitate o foarte mare problema a bisericii ortodoxe: rolul crestinului in viata bisericii. Prezent in emisiune, pe toata durata ei, parintele Cibric a neglijat cu desavarsire acest rol. "Daca parintele vrea sa treaca la Mitropolia Basarabiei, sa-si ia crestinii si sa mearga. Noua sa ne lase biserica". Greu de inteles aceasta "lupta pentru biserica", fara crestini. Daca nu enoriasii, daca nu purtatorii de credinta, daca nu acestia sunt interesul de capatai al bisericii, care e el atunci? Cladirile? Peretii? Deci, averile.

Complotul de duminica si actiunile care l-au urmat (emisiuni, conferinte de presa) confirma odata in plus starea de degradare a bisericii ruse din Basarabia. Ideologizata peste masura, agresiva ca spirit, cu preoti lustruiti mai mult la sandale si mantale decat la suflet, departe de valorile moral-crestine si prevalata de interesele materiale, biserica rusa intra tot mai mult intr-un proces de erodare. Pentru cei mai multi clerici ai bisericii ruse din Basarabia, preotia e o profesie, pentru altii - o afacere si doar pentru cei mai putini - o chemare misionara. Lucrurile in biserica s-au inversat. Vrednicia intre preoti a devenit un lux. Mantia si crucea au rolul de cortine, dupa care se joaca spectacole de interes. Banul si protectia hotarasc azi totul in biserica. Preotii sunt ahtiati de averi si lux material. Canoanele sunt puse sa slujasca preotilor si nu preotii canoanelor. In loc sa bucure prin ceea ce fac, preotii irita, in loc de pace fac razboi, in loc sa inspire incredere - dezamagesc. Lumea se uita la ei ca la niste manechine vii, care vorbesc cu cuvinte biblice, dar procedeaza antibiblic. La intrebarea "de ce?", raspunsurile ar fi mai multe. In primul rand, consecintele unei epoci antihriste si totalitare. In randul doi - mediul politic din R. Moldova. Corupt si antihrist, acesta si-a facut loc in biserica si, asemeni cariilor, o roade din interior. Buna "intelegere" dintre biserica si putere fac tot mai evidenta transformarea bisericii intr-un mediu corporativ de afaceri, intransparent si corupt ca si tot mediul de afaceri controlat de clasa politica de la noi. In locul canoanelor prevaleaza interesele, care nu au nici culoare si nici nu poarta cruci. Vladimir-mitropolitul sfinteste tot ce face Vladimir-presedintele, iar Vladimir-presedintele trece cu vederea peste tot ce randuieste Vladimir-mitropolitul.

2000 de ani de crestinism sunt foarte multi ca timp, dar foarte putini ca spirit duhovnicesc pentru multi dintre cei ce s-au grabit sa imbrace pe ei vesminte preotesti.

"Axios" pentru biserica rusa din Moldova aduce tot mai mult a "SOS".

Petru Amariei

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

Vladimir 23/11/2006 14:24

Chestiunea fiind in mod fundamental viciata si corupta de aspecte politice, trebuie avut foarte mult discernamant in felul in care se face intelegerea ei corecta! Iar aici ajungem la ceea ce trebuia transat inca in anii 1989-1991, si anume, definirea statutului moldovenilor: ce sunt ei? Romani-basarabeni sau moldoveni, ca entitate separata de natiunea romana? Ca daca preotii de mir se joaca de-a "Mitropoliile" din doua ratiuni: 1) sa scape de birurile impuse(si manipulate de MM) si 2) sa asmute pe Mitropolitul Vladimir, pentru a-l manipula dupa principiul: "daca nu faci cum vrei noi, ne luam jucariile si mergem la alti parinti" - atunci este o falsa problema. Aceia care viseaza sa se puna sub obladuirea Patriarhiei Române trebuie să se simtă români, şi atunci lucrurile ar fi fireşti! Aşa, o anomalie se preschimbă cu alta. Şi pe cine, în fond vrem să minţim??? Pe noi înşine ne amăgim...

vlah 21/11/2006 19:51

Un grup de preoti din raion a solicitat supunerea si in continuare sub obladuirea directa a IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove. Grupul de preoti a insistat asupra unei astfel de decizii, in caz contrar intentionau sa treaca intr-o alta jurisdictie eclesiala.Inalt Prea Sfintia Sa i-a indemnat pe toti la pocainta si spre o rugaciune comuna intru mentinerea pacii in Biserica lui Hristos. Preotii din raion care au depus cerere de aderare la Mitropolia Basarabiei isi vor retrage cererile.Si din nou MM a invins.Sursa: http://mitropolia.md