Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

27 novembre 2006 1 27 /11 /novembre /2006 12:25

                                            Am primit spre publicare acest text, semnat de Angelina Olaru, jurnalista care s-a implicat in analiza acestui conflict intre Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei. In esenta, parerea mea este ca animozitatile aparute nu au survenit din senin, ci ele se coceau mai de multa vreme! Si, mai ales, este vorba de un conflict care s-a coagulat in timp, iar substractul lui este unul de natura ideologic-politica, si mai putin de natura ecleziastica. Angelina Olaru semneaza acest text in calitate de jurnalist independent.

                           Dezbinarea ortodocşilor din Republica Moldova

                                  Preoţi în slujba cui?

Dezbinările preoţilor ortodocşi din R. Moldova din ultimul timp au degenerat  în mari neînţelegeri dintre credincioşi, care susţin una sau alta mitropolie. Feţele bisericeşti  au reuşit nu doar să dezorienteze oamenii, ci să extindă un conflict de proporţii dintre aceştia. Rădăcina tuturor neînţelegerilor provine de la interesele preoţilor, care se acuză reciproc de aplecări pentru business şi de încălcarea canoanelor bisericeşti. Mai ciudat este că reprezentanţii ambelor mitropolii tratează presa cu dispreţ, şi nu doresc să explice în nici un fel dezbinările apărute, asta în cazul în care nu vrei să fii părtinitor, ca jurnalist. În loc să facă pace, acest fenomen social pare să-i preocupe doar pe ei, atrăgând şi credincioşii în disensiunile lor. Dezordinile din Ungheni, care s-au soldat cu altercaţii chiar în biserica „Alexandr Nevskii” din oraş, au avut duminica trecută o continuitate mai paşnică la Biserica „Sfânta Treime” din Călăraşi. După slujba de duminică, PS Petru, noul episcop de Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, însoţit de un grup de preoţi şi credincioşi, nu au fost admişi în curtea Bisericii „Sfânta Treime”. În faţa sfântului locaş, se formase o busculadă, iar un grup de persoane îl hulea pe episcop.      

                                Preoţii „rebeli”: dintr-o luntre în alta

Precizăm că scandalul a fost declanşat de peste 20 de clerici din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, care acum o lună au protestat împotriva numirii PS Petru în funcţia de episcop ale acestor raioane. Pentru că nu erau de acord cu decizia Sinodului rus, ei declaraseră că doresc aderarea la cealaltă mitropolie, a Basarabiei. Nu din patriotism sau convingeri pro-româneşti, ci pentru că nu erau de acord cu instalarea noului episcop în această funcţie, pe care l-au acuzat în public de păcate grele. Şi aceasta în condiţiile în care respectivul arhiereu are mii de credincioşi sub ascultare, iar Mănăstirea Hâncu, pe care o păstoreşte, este una dintre cele mai vizitate din R. Moldova. În plus, sub oblăduirea aşezării monahale în cauză, se educă zeci de copii orfani, nu din cheltuielile bugetare, desigur.  Deşi Mitropolia Basarabiei le-a acceptat cererile de aderare, unii preoţi „rebeli” susţin că mai negociază săptămâna aceasta cu ÎP Mitropolit Vladimir referitor la decizia lor finală. Unii dintre ei, precum preotul Eşanu, citat de PRO TV Chişinău,  „jonglează” cu un fel de şantaj „dacă-l vor destitui pe episcop, rămânem sub ascultarea Mitropoliei Moldovei”. Mai mult, preoţii în cauză cer chiar caterisirea PS Petru Mustaţă, şi plecarea acestuia în Rusia.

                               Disensiuni la Călăraşi

Astfel, în urmă cu o săptămână, Mitropolia Basarabiei a anunţat despre trecerea bisericii din Călăraşi în subordinea sa, după organizarea acolo a  unei adunări la care enoriaşii au decis aderarea. Episcopul sosit duminica trecută la faţa locului susţinea că „a venit cu mâinile goale, cu intenţia de a discuta despre soarta bisericii în cauză”. Un dialog civilizat nu a putut să aibă loc, iar episcopul a fost nevoit să facă cale întoarsă, împreună cu suita de la Mitropolia Moldovei, nu înainte de a chema oamenii „să-şi apere lăcaşul” (de cine anume nu a precizat). Celor care doresc să adere la Mitropolia Basarabiei le-a spus să se înregistreze în calitate de comunitate separată, şi să-şi construiască o altă biserică. Pe de altă parte, preotul Ioan Mutu, parohul bisericii de la Călăraşi, a declarat că lăcaşul se află oficial, din 11 octombrie, în cadrul Mitropoliei Basarabiei şi că negocierile preoţilor cu Mitropolitul Vladimir nu-i va determina pe enoriaşii de la Călăraşi să-şi schimbe poziţia. „Chiar dacă episcopul Petru va fi destituit din funcţie, noi vom rămâne în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Deşi autorităţile nu au întocmit certificatele în cauză, rămânem pe poziţiile noastre”, a menţionat preotul Ioan Mutu.

                             Criza spirituală…încotro?

„Nu cred că cei peste 20 de preoţi vor să rămână sub ascultarea Mitropolitului Vladimir, deoarece jumătate dintre ei au obţinut acordul Departamentului Culte de activitate în cadrul Mitropoliei Basarabiei”, a mai spus parohul lăcaşului din Călăraşi. Ioan Mutu susţine că cele mai grave probleme ale preoţilor din Mitropolia Moldovei sunt „birurile” grele şi persoanele amorale instalate în funcţii importante”. Întrebat dacă sunt adevărate acuzaţiile episcopului Petru referitor la afacerile feţelor bisericeşti care se revoltă, preotul Ioan Mutu a declarat că „viaţa este grea, şi dacă cineva deţine un microbuz este doar pentru supravieţuirea familiei sale”.Protoiereul Anatolie Cibric, secretar al Episcopiei de Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, a declarat despre incidentul de la biserica „Sfânta Treime”: „Majoritatea persoanelor de la Călăraşi care au semnat aderarea la cealaltă mitropolie, au fost aduşi la acea adunare, şi nu reprezintă voinţa enoriaşilor care frecventează biserica. Cei care îl huiduiau pe episcop, nu aparţin acelei biserici, ci sunt, de fapt, membrii PPCD, organizaţi de Ştefan Secăreanu, care le-au propus bucate şi la bucate”. El îi numeşte pe cei peste 20 de preoţi „mincinoşi”, care l-ar fi asigurat pe Mitropolitul Vladimir că vor rămâne direct sub ascultarea lui. Cibric susţine că Mitropolia Moldovei nu cere nici un bir de la parohii, care trimestrial ar plăti circa 200 de lei moldoveneşti. Deşi  am solicitat o părere ÎPS Petru Păduraru în conflictul dintre clerici, Prea Sfinţia Sa  nu a fost de găsit. Andrei Deleu, şeful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, a declarat: „Cei de la Mitropolia Moldovei sunt indignaţi că preoţii vor să adere la Mitropolia Basarabiei, şi încearcă cu orice preţ să-i ţină în frâu. Preoţii în cauză au fost acceptaţi, iar dacă continuă să poarte negocieri cu alt mitropolit, nu poţi să fii în două luntri niciodată”, a remarcat Andrei Deleu.

Criza spirituală din Basarabia pare că se adânceşte, iar păstorii nu sunt în căutarea oilor rătăcitoare.                     Secventa din curtea bisericii „Sfânta Treime”de la Călăraşi

 

 

 

  Parohul Ioan Mutu de la biserica „Sfânta Treime”din Călăraşi    

Nota: Fotografiile mi-au fost puse la dispozitie de autorul textului.                                                                                

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

Ligia Crosman 28/11/2006 10:24

Nu-mi place nimic din ceea ce vad ca se intampla in moldova, nu suport conflictele, eu le aplanez imediat ce ele apar, dar sa stii ca si pe la noi sunt preoti care se gandesc numai la cum sa faca avere peste noapte, si apoi padure fara uscaciune nu exista....stii cum se zice...
observ ca in moldova conflictul ia proportii din ce in ce mai...si eu care credeam ca a fost doar o scanteie care s-a stins imediat..
mi-a placut foarte tare articolul despre viata calugarilor de la muntele Athos...
m-a calmat...
am simtit o seninatate si o pace adanca atunci cand l-am citit...
urmaresc cu interes tot ceea ce scrii...
multumesc si
tine-o tot asa... ca faci treaba buna...
 
''Cine are o inima inteleapta primeste invataturile
dar cine are o gura nesocotita se prapadeste singur.'' Proverbe 10:8
ligia