Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

16 février 2007 5 16 /02 /février /2007 15:04

Monahii de la Noul Neamţ

au descoperit moaştele unui călugăr de la Neamţ

În curtea Mănăstirii Noul Neamţ din Chiţcani, r-l Slobozia, recent au fost descoperite moaştele ieroschimonahului Isachie, unul dintre primii duhovnici ai locaşului monastic, venit în Basarabia, în sec. XIX, de la vechiul Neamţ şi plecat la cele veşnice în anul 1880. Identitatea părintelui a fost aflată după inscripţiile de pe piatra care i-a fost găsită sub cap.

Săpăturile pe locul bătătorit din partea stângă a Catedralei mănăstirii au fost efectuate pentru înmormântarea episcopului de Edineţ şi Briceni, PS Dorimedont. Acesta, reconstruind mănăstirea după prigoana bolşevică şi fiind primul stareţ al noii mănăstiri, a rugat, fiind încă în viaţă, ca, atunci când va muri, să fie înhumat în locul respectiv. Călugărul Visarion ne spune că, săpându-se groapa, la adâncime de doi metri, au fost descoperite moaştele, care au fost extrase din pământ şi puse în cavoul unde odihnesc marii părinţi ai mănăstirii. Drept urmare, a fost schimbat şi locul mormântului PS Dorimedont, osemintele lui fiind îngropate într-o bisericuţă din curtea mănăstirii, pe care el a construit-o.

Oasele ieroschimonahului Isachie n-au rămas albe, nici nu s-au înnegrit, precum se întâmplă cu cele ale muritorilor de rând, ci s-au făcut galbene, de culoarea cerii. Potrivit ieromonahului Sebastian, aceasta este o dovadă convingătoare care atestă sfinţenia cuviosului - scheletul capătă această culoare doar la părinţii care au avut o înaltă viaţă duhovnicească. Iar ieromonahul Savatie consideră: „Faptul că părintele Isachie a fost îngropat lângă sobor şi nu în cimitirul frăţesc, arată că el s-a bucurat de o deosebită cinste. Craniul părintelui este intact şi are culoarea cerii, indici care vorbesc de sfinţenia lui”.

În actele din arhiva mănăstirii, în dreptul numelui ieroschimonahului Isachie s-a găsit scris: „Tipograf şi legător de cărţi”. Este vorba despre Isachie, numele căruia a apărut pe multe cărţi tipărite la Vechiul Neamţ. „Credem că, prin acest semn minunat, Dumnezeu a arătat legătura vechilor stareţi, întemeietori ai Mănăstirii Noul Neamţ, şi primul stareţ de după redeschiderea ei - vlădica Dorimedont”, susţine ieromonahul Savatie.

 Pavel Păduraru,  TIMPUL

 

SURSA: http://www.timpul.md/Article.asp idIssue=481&idRubric=5093&idArticle=12274

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

vladimir bulat 18/02/2007 15:03

Despre vizita Vlădica Vladimir la Edineţ:
http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19015&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Eveniment&num=7