Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

9 juin 2007 6 09 /06 /juin /2007 15:41

În această primăvară credincioşii din Moldova au primit un dar special - cărticica semnată de ziarista Angelina Olaru, în dialog cu stareţul Damian Potoroacă (Bălţi, 2007). Personalitate de prim rang a monahismului basarabean, aflat la cel de-al 86-lea an de existenţă, Damian Potoroacă a fost contemporanul unor tineri care au devenit ulterior mari duhovnici ai spiritualităţii româneşti: Sofian Boghiu, Ioanichie Bălan, Pantelimon Frunză, părintele Felix care a fondat în Canada o mănăstire ortodoxă...Cartea scrisă de Angelina Olaru este rodul unei colaborări intense şi înţelepte cu părintele duhovnic de la mănăstirea Dobruşa, aşezământul renăscut precum pasărea Fenix din propria-i cenuşă, readusă la viaţă de inimosul şi luptătorul monah. Paginile cărţii ne poartă prin meandrele unei biografii zbuciumate, sinuoase şi pline de suferinţă şi umilinţe, dar care îşi atinge, iată, împlinirea în această necesară revenire în vatra străvechii mănăstiri de la Dobruşa, acolo unde în anii'30 şi-a început slujirea lui Dumnezeu. Urmărim anii de prigoană, anii de suspiciune a autorităţilor, deceniile de îndepărtare de Dumnezeu a celor din jur, nu şi din sufletul părintelui, care fusese nevoit să se refugieze într-un sat din Bucovina pentru a-şi mai da o şansă pentru supravieţuire...pentru a-şi împlini visul de a reveni să slujească, ca preot, la mănăstirea de unde a fost forţat să fugă. Din anul 1994, slujeşte ca monah la Dobruşa, are o sumedenie de fii şi fiice duhovniceşti, prin rugăciunile sale fierbinţi s-au vindecat zeci şi zeci de suflete. O parte a cărţii este dedicată învăţăturilor duhovniceşti, poveţelor pentru sufletele nehotărâte, şovăielnice, slabe. Limbajul părintelui este simplu, direct, explicit, cald, însufleţit. Nimic nu împiedică lectura corectă, ziditoare, îndreptătoare, a celor spuse de Sfinţia Sa, ai sentimentul că un autentic Avvă din Patericul eghiptean ne şopteşte spre a ne îndruma şi ridica...Cartea asta este o veritabilă piesă pentru Filocalia românească. Minunat ar fi dacă acest subţire (în ambele sensuri!) volum ar ajunge în cât mai multe locaşe şi mănăstiri din Moldova şi România, dar şi în casele mirenilor, spre a fi tuturor ghid şi mărturie despre una din personalităţile unice ale monahismului basarabean contemporan. Un exemplu de perpetuare a vieţii duhovniceşti în Basarabia.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Angelina OLARU 14/06/2007 10:05

Ma bucura interesul dumneavoastra fata de acest mareduhovnic basarabean, staret de la istorica noastraManastire Dobrusa, necunoscut in Romania. Ultima dataparintele a trecut Prutul in anii `60, a fost la Iasi,unde s-a intalnit cu fostii colegi de la Facultatea deTeologie, frati intru Hristos. Ii este tare dor deTara, insa din cauza batranetilor si a sutelor depelerini care nu-l lasa sa-si paraseasca chilia, nupoate ajunge la crestinii din Bucuresti. Preacuviosulspune ca, la orice conferinta organizata de ASCOR, sai se rezerve un loc, unde va fi prezent cu duhul.Staretul nostru ar fi bucuros sa poarte discutiiduhovnicesti cu toti tinerii care vor sa-l cunoasca.Aceasta este posibil doar in cazul daca acestia l-arvizita la Manastirea Dobrusa, situata in raionulSoldanesti din R. Moldova. Iata telefonul de contact:+373.272-48 296.

stefan 13/06/2007 11:31

Pe cand o intalnire pe viu cu Staretul Potoroaca in Romania? Chiar asa, cand o fi fost Sfintia sa ultima data in tara? Cum poate fi contactat? 

scepticul 11/06/2007 15:36

Poate că cei de la ASCOR ar face bine să-l invite pe părintele Damiam Potoroacă la una din conferintele ce le organizeaza cu batrani inbunatatiti si frumosi? Poate ca experienta Sfintiei Sale ar face mult folos tinerilor (si nu numai) din Romania...contactul direct cu un exponent al monahismului interbelic din Basarabia ar fi benefic in toate prinvintele. Un supravietuitor printre noi!

Constantin Hostiuc 11/06/2007 13:12

E bine de stiut ce spui.