Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

26 juin 2007 2 26 /06 /juin /2007 20:02

Într-o ţară oarecare, în orice caz ortodoxă - cît de ortodoxă mai poate fi un stat cînd instituţionalitatea unei credinţe devine galopant tot mai relativă, exista un monah bătrîn, înţelept, împăcat cu soarta. Cu cea lumească. Deceniile multe, vîltorile vieţii, suferinţele îndurate l-au făcut să nu se teamă de nimic. Asta l-a împins să revină în locul de metanie, din tinereţe, de unde fusese izgonit cu ani mulţi în urmă, spre a reface acel loc sfinţit de multe veacuri. A trudit din greu, a refăcut ceea ce nu mai era aparent recuperabil. A devenit iubit şi simpatizat de mulţi, pelerinajele la chilia sa erau nesfîrşite, toate împinse de speranţă şi credinţă. Lumina şi bunătatea emanate de acest călugăr cu barba vaporoasă, de un alb imaculat, cu ochii blajini şi vorba domolă - au devenit proverbiale. Dar iată că ierarhul locului - un fel de gheneral în straie preoţeşti, de mare preot - nu priveşte cu ochi buni această evlavie faţă de bătrînul acelei chinovii străvechi. Diverşi spioni, în reverendă şi rasă călugărescă, unii chiar foşti ucenici ai părintelui, îl şicanează pe aproape nonagenarul monah, îl poftesc să renunţe la stăreţie, la statutul său de îndumător duhovnicesc, la poziţia de sfătuitor ce-o are, la statutul de părinte al tuturor. Grozăviile vin valuri, valuri, şi nu este chip să le rezişti, mai ales că vin de foarte sus, de la ierarhiile terestre, dornice de a controla totul, de a stăpîni totul - fără duhul dragostei, a smereniei, a păcii întru Hristos Domnul. Doar Dumnezeu va putea stăvili aceste apetituri neostoite, mîrşave, va disloca răutatea devenită endemică în acel ţinut îndepărtat: de lume, de civilizaţie, de credinţă, de bun-simţ pînă la urmă! "Bărbile" ierahului sunt poate la fel de proverbiale ca şi bazaconiile diktatorului acelei ţărişoare bătute şi neliniştite... fac afaceri împreună, ctitoresc pe din două. Cum să încapă în această schemă un biet călugăr, îmbunătăţit, smerit, nevoitor aspru şi neîndurător cu impostura?    

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires

Vladimir B. 03/07/2007 16:59

Se pare că lucrurile evoluează din mai rău în mai rău! Linia telefonică de la mănăstire a fost sistată. Stareţul Damian Potoroacă a fost înlocuit, starea sănătăţii acestuia s-a înrăutăţit, necesitînd se pare chiar o spitalizare urgentă. Deţin o fotografie care arată clar că părintele nu arată deloc bine! Presa a semnalizat cazul de "asediu" de la Dobruşa, dar autorităţile ecleziastice parcă nu au găsit încă o soluţie amiabilă şi creştinească, mînată de duhul iubirii, pentru a aplana divergenţele iscate, provocate şi menţinute...Pînă cînd, Doamne?!

scepticul 29/06/2007 14:17

La Mănăstirea Dobruşa,
stareţul Damian e alungat din biserică pe motiv de┘ vârstă
 
 
Luni, printr-un decret semnat de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, arhimandritul Damian Potoroacă a fost eliberat din funcţia de stareţ al Mănăstirii Dobruşa. El a fost înlocuit cu un călugăr pe nume Petru, fără studii teologice, fost lăcătuş. În decretul mitropolitan se menţionează că, de acum încolo, acest ieromonah va conduce mănăstirea împreună cu protoiereul Mitrofon Agafonic, administratorul mănăstirii, iar părintele Damian va fi stareţ de onoare.
Tot luni, stareţul Damian a fost vizitat de prot. Mitrofon Agafonic, de şeful Departamentului construcţii al Mitropoliei, Emanuil Brihuneţ, şi de ieromonahul Petru. Ei au întocmit un act prin care i-au cerut arhimandritului să predea stăreţia cu mobila, telefonul şi maşina mănăstirii. Cei care ne-au semnalat acest caz ne-au spus că, de fapt, stareţul a fost pus în situaţia de a părăsi mănăstirea┘
Decizia Mitropolitului a provocat revolta a multă lume. Zeci de oameni, fii duhovniceşti ai stareţului de 86 de ani, susţin că aceasta este o mare nedreptate, în condiţiile în care părintele lor, timp de 14 ani de la redeschiderea mănăstirii, a scos din ruine aşezământul monahal, doar din donaţiile creştinilor. Ei spun că ar fi cazul ca Mitropolia să numească un ajutor pentru stareţ în conducere şi să nu-l nimicească moral. └Nu mă simt vinovat cu nimic. Această decizie pentru mine a fost o lovitură sub centură. Călugărul, care a fost numit în locul meu, cinci ani a stat în piaţă după ajutoare. În ultimii trei ani, doar el ştia ce face cu banii. Eu singur am condus anii aceştia mănăstirea■, a precizat părintele Damian.
Precum a mai scris TIMPUL, stareţul Damian Potoroacă este unul dintre cei mai mari duhovnici basarabeni rămaşi în viaţă. El a venit la mănăstire cu toată gospodăria sa. Zilnic, părintele este vizitat de sute de pelerini din toată lumea. De trei ani, după ce lucrările de reconstrucţie au avansat mult, la Mitropolie se discută despre suspendarea din funcţie a bătrânului stareţ. Solicitat de TIMPUL, Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei, s-a arătat vădit nemulţumit că am aflat despre acest nou scandal din sânul Mitropoliei Moldovei. El ne-a spus că la Dobruşa nu se întâmplă nimic deosebit. └Părintele Damian este eliberat din funcţie din cauza vârstei înaintate. Este o modificare de cadre, care-i problema? Puteţi să controlaţi faptele, voi tot timpul vă ocupaţi cu investigaţii┘.■, ne-a recomandat secretarul. Pentru alte explicaţii, el ne-a solicitat un demers oficial, la care nu ne-a răspuns. Azi, la Mitropolie, va avea loc o şedinţă la care se vor convoca toţi episcopii, care vor relua în discuţie cazul Dobruşa.

Angelina Olaru, TIMPUL

Vladimir B. 28/06/2007 09:28

Poate că opinia publică ar trebui să ia ATITUDINE faţă de nevolniciile comise faţă de părintele duhovnic Damian POTOROACĂ!

vlah 26/06/2007 23:03

Şi totuşi cine este acest călugăr misterios?