Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

18 octobre 2010 1 18 /10 /octobre /2010 09:34

La finele lunii august presa pravoslavnică din Rusia anunţa că icoana în frescă a Mîntuitorului, închisă multă vreme (întreaga perioadă sovietică, şi aproape două decenii după!) într-un chivot ermetic în turnul Spassky al Kremlinului, a fost resfinţită de PF. Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii, în prezenţa preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev.

În numărul pentru octombrie Revista Patriarhiei Moscovei dedică acestei redescoperiri un interviu cu preşedintele Fundaţiei Sfântului Andrei-celui-întâi-chemat, Vladimir Yakunin. Această fundaţie se ocupă de căutarea şi a altor icoane, care încununează turnurile Kremlinului, după cele două găsite, a Mântuitorului şi a Sfântului Nikolae (pe turnul Nikol'sky), precum şi de restaurarea şi conservarea acestora.

"Totul a început în anul 2005, cînd episcopul de Geneva şi al Europei de vest, vlădica Mihail, a expediat o fotografie Fundaţiei Sfântului Andrei-celui-întâi-chemat, datată 1917, în care apare turnul Nikol'sky cu o icoană a Sfântului Nicolae "Mojaisky", înscrisă într-un chivot-nişă de-asupra porţii. Din fotografie se vedea cu claritate că icoana poartă urme de gloanţe şi de schije. Vladîca Mihail susţinea că icoane au existat pe toate turnurile Kremlinului şi că, se prea poate, ca acestea să nu fie distruse, ci doar acoperite în acest moment. Desigur, tentaţia de a deschide chivotele oarbe, şi de a vedea ce conţin acestea, era mare, dar nu era un lucru prea lesne de realizat, întrucît întregul ansamblu al Kremlinului se află sub înaltă protecţie UNESCO.  Concepţia care a stat la baza intervenţiei noastre pe monument era următoarea: dacă există icoanele vechi în nişele chivotelor, atunci argumentul de a interveni pentru restaurarea lor se impune de la sine, dacă însă acestea ar fi fost lipsă de acolo, s-ar fi pus automat problema refacerii acestora, în datele lor iniţiale. Scrisoarea de motivaţie a fost susţinută atît de preşedintele ţării, cît şi de Patriarh. Finaţarea urma a se face din fondurile financiare ale Fundaţiei Sfântului Andrei-celui-întâi-chemat.

La înlăturarea stratului protector s-a constatat că întradevăr există acolo o frescă veche, iar conservarea ei nu necesita mari eforturi. Astfel, turnul principal al Kremlinului este străjuit acum de icoana Mîntuitorului, cum a fost şi în vechime, căci pentru omul rus Kremlinul a fost asociat mereu cu o mare mănăstire, de aceea intrarea aceasta se mai numea şi "Sfîntă". 

Icoana_Kremlin.png    

În cazul celeilalte icoane găsite, cea a Sfântului Nicolae "Mojaisky", lucrurile sunt puţin mai complicate. Turnul Nikol'sky conserva o icoană pe lemn. Întradevăr, ea are mari probleme de conservare, şi pătrează amprente de gloanţe şi perforări.

Sf.Nikolae_Kremlin-copie-1.jpg

Toate turnurile Kremlinului au avut icoane de-asupra intrărilor, iar această convingere va face posibilă acţiunea restauratorilor şi pe mai departe, pe principiul enunţat mai sus. Acolo unde icoanele vor fi piedute, se va recurge la refacerea lor.

Trebuie menţionat că tagma cercetătorilor şi savanţilor de cabinet a privit cu neîncredere întregul proces de intervenţie coordonat de Fundaţia Sfântului Andrei-celui-întâi-chemat. La cel mai înalt nivel însă, s-a înţeles importanţa istorică a acestor descoperiri -- reabilitarea aspectului iniţial al turnurilor de acces ale Kremlinului".

 

Notă: Întregul interviu, bogat ilustrat de fotografii color, se poate citi în sus-numita publicaţie la pag. 50-55.

Adaptarea şi traducerea îmi aparţin.       


 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT
commenter cet article

commentaires