Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 octobre 2011 1 10 /10 /octobre /2011 18:34

Cea de-a treia zi a călătoriei canonice a PF Patriarh Kirill al Rusiei prevedea două vizite importante, la Spitalul Oncologic din Chişinău, şi sfinţirea bisericii mari a sfintei mănăstiri Curchi, celei cu hramul Născătoarei-de-Dumnezeu. Bolile trupului sunt şi ele o grijă permanentă a bisericii, de aceea această vizită viza mîngîierea celor aflaţi în grea suferinţă, şi întîlniri cu medicii şi ministrul sănătăţii din RM - A. Usatîi. Vlădica a înmînat acestuia din urmă un certificat pentru achiziţionarea unui aparat performant cu raze roentgen, pentru una din instituţiile medicale ale ţării. Spitalului de Oncologie i-a dăruit o replică a unei icoane făcătoare de minuni, care-i izbăveşte pe copiii bolnavi de această boală cruntă...

 

DSCN3388.JPG

PF Patriarh a săvîrşit slujba mică a sfinţirii bisericii cu hramul Născătoarei-de-Dumnezeu, care acum un an era încă îmbrăcată în schelă, iar acum cîţiva ani -- o ruină! Transformările prin care a trecut acest complex monastic, aflat la cca 50 de kilometri de Chişinău, sunt de-a dreptul spectaculoase, suprinzătoare. De-a lungul timpului i-am urmărit evoluţia, adică pot spun că acum sunt mulţumit cum arată (se înfăţişează) acest loc.

 

Aici a ajuns astăzi Întîi-Stătătorul, sub a cărui jurisdicţie canonică se află şi mănăstirea Curchi. Aici a fost însoţit de un sobor de înalţi ierarhi şi preoţi, precum şi de oameni politici, de reprezentanţi ai mass-media. Printre aceştia a fost şi preşedintele în exerciţiu al RM - Marian Lupu, dar şi fostul preşedinte, liderul comuniştilor din Moldova - Vladimir Voronin. Acestuia din urmă, PF Patriarh i-a înmînat o importantă distincţie a BORuse - Ordinul Sfîntului Cneaz Daniil al Moscovei, de gradul I. În paranteză fie spus, de această distincţie s-au învrednicit de-a lungul anilor următoarele personalităţi: şahistul Anatolii Carpov, scriitorul Daniil Granin, Preşedintele Azerbajanului, Ilhan Aliev, Victor Ianukovici, Preşedintele Ucrainei, Savva Iamşikov, istoric de artă şi restaurator, Valerii Gherighiev, dirijorul Teatrului Mariinskii, Igor Smirnov, Preşeintele autoproclamatei Republici Transnistene ş.a.

 

Desigur, această distincţie este o confirmare a faptului, pe de o parte că Voronin a contribuit în mod hotărîtor la refacerea acestui ansamblu monastic, iar pe de alta, reafirmă graţia de care se bucură fostul preşedinte al RM în persoana Patriarhului Kirill, şi nu numai. Rusia nu lasă prea uşor din mîini ceea ce-i aparţine, nici nu scapă la voia întîmplării pe cei care i-au făcut jocurile, şi au fost persoane de încredere pe teritoriile de interes...Voronin, indiferent de fluctuaţiile de care a dat dovadă faţă de politicile "revizioniste" şi "cripto-imperiale" ale Moscovei, rămîne un partener de încredere (se pare) al acesteia. Dar şi Moscova ştie să răsplătească generos fidelitatea, docilitatea şi supuşenia. Pe oamenii cu "harismă". Patriarhul Kirill este unul din cei mai erudiţi, abili şi diplomaţi patrarhi din cîţi a avut istoria bisericii ortodoxe ruse, care în această călătorie duhovnicească în RM a arătat că manifestă o disponibilitate pentru dialog cu Biserica Ortodoxă Română - în timp ce Patriarhul Daniel era plecat în Cehia, la sfinţirea unei biserici de lemn, din acea localitate, închinată eroilor români, căzuţi pe fronturile din acea ţară slavă. Poate că pentru BOR Mitropolia Basarabiei nu mai reprezintă un interes, sau nu e o prioritate?! Dar mă întreb acum: cînd a fost? Şi-atunci, de ce să ne supărăm că Patriarhul Kirill la nici trei ani de la înscăunare vizitează Republica Moldova (uns în această demnitate în 28 ianuarie 2009), iar PF Daniel al României încă nu a făcut-o (ales în 12 septembrie 2007) pînă acum, nici nu se prea aude că ar intenţiona să o facă în timpul cel mai apropiat?

 

Mai presus decît orice ţîfne, nelinişti, proteste şi răstălmăciri, grobianisme şi neînţelegeri -- pe care deja le-am cules de prin presa basarabeană - această delegaţie a Patriarhiei Ruse a demonstrat că Rusia este (şi va rămîne) o supra-putere, că are o ierarhie ecleziastică influentă, cultă, cu o delicată dimplomaţie, cu un Patriarh care ştie cînd, unde şi în ce fel să pună accentele*. Vlădica Vladimir al moldovenilor are noroc că este în graţiile Sfîntului Sinod al BORuse.

 

DSCN3373.JPG

 

* vezi consideraţiile sale despre Moldova, ca spaţiu dintre Răsărit şi Apus; vezi predica din duminica de ieri, despre frică şi anxietăţi în lumea contemporană; consideraţiile foarte generale despre Sfîntul Ştefan cel Mare şi Sfînt...

 

foto:  © vladimir bulat  / Mănăstirea Curchi, biserica mare şi candelabrul circular din interiorul acesteia / septembrie, 2010.   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires