Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

29 mai 2012 2 29 /05 /mai /2012 22:38

DSCN9064.JPG

 

Din orăşelul Vatra, situat între Chişinău şi Străşeni, se face un drum spre dreapta - cînd vii dinspre capitală, şi acesta coboară abrupt spre calea ferată; trecînd peste aceasta se ia spre stînga şi peste cîţiva kilometri se ajunge în satul Sireţi, unde este situată şi mănăstirea de călugări cu hramul sfîntului mare mucenic IacovPersul, singurul aşezămînt cu acest protector din Basarabia. Sunt aproximativ 16 kilometri din capitală pînă la această aşezare.

 

Am fost acolo pe 10 decembrie, cînd se prăznuia cel numele căruia poartă hramul mănăstirii. Am fost alături de grupul psaltic Stavropoleos, care a psalmodiat la Sfînta Liturghie, iar a doua zi a cîntat la Sala cu Orgă din Chişinău. 

 

Locul, comunitatea, bisericile şi podoabele din ele - m'au încîntat toate. Se poate ca şi noul să aibă o nobleţe majoră! L'am cunoscut pe stareţul Arhimandrit Porfirie, dar şi pe Arhimandritul Natanael - călugări autentici, vrednici şi cu multă rîvnă. Felul în care au rînduit aceştia lucrurile în mănăstirea lor este admirabil şi exemplar. 

DSCN9072.JPG

 

Chiliile, fîntîna, viţa-de-vie, rondurile de flori şi gazoanele toate concură spre a se crea o atmosferă duhovnicească autentică, îmbietoare, astfel că mirenii cînd ajung în acest loc să aibă un model bun de urmat, iar călugării să-şi agonisească aici Iubirea cea nespusă al lui Dumnezeu. Aici îţi dai seama că frumuseţea stă în simplitatea alăturărilor, în raporturile dintre obiecte şi lucruri, în sfatul benefic dintre organic şi mineral...

 

DSCN9063-copie-1.JPG

 

 Catapeasma din biserica mare (cu hramul Bunăvestirea şi Sfîntul Ioan Hozevitul de la Neamţ) este scundă, cu un singur registru - ca'n primele veacuri de creştinism, cînd doar icoanele împărăteşti o ornau. Aici s'a reluat acel model, opţiunea pentru decoraţie s'a decis să fie în tehnica mozaicului, şi ea la fel de veche ca şi tradiţia iconostasului. Pe pereţii bisericii - ridicate între martie 2005 şi septembrie 2006, pe cheltuiala vrednicului de pomenire, protoiereului Mihail Cazacu (1922-2007) - nu există încă pictură, dar felul în care va putea arăta aceasta se poate imagina după straiele picturale de la prima biserică, cea care are hramul Sfîntul Iacov Persul. Este o pictură murală de foarte bună calitate, poate puţin cam strălucitoare, cam prea aurie.

 

DSCN9075.JPG

 

Pictura aceasta este clară, nebîlbîită, expresivă şi meşteşugit realizată, chiar dacă acel fior tainic, care-i însoţea nestrămutat pe zugravii de altădată, lipseşte parcă acesteia. Mentorii de demult au rămas în trecut, nu se mai întorc, iar pictorii actuali sunt mai mult pictori decît iconari sau zugravi de subţire, cum li se spunea în amurgul evului mediu românesc.  Nu li se poate reproşa chiar nimic, căci ei sunt copiii vremurior în care trăiesc - în care imaginea rămîne în sine şi întru sine. Ca o faţadă care nu ne arată ce este îndărătul ei. Ea nu prea comunică, nici nu emană nimic, mai degrabă arată, exemplifică. Se poate însă salva această pictură prin rugăciunile celor care le privesc, contemplă, scrutează cu luare aminte, cu ştiinţă de carte şi de învăţături duhovniceşti. Poate că trebuie mers de mai multe ori acolo, pentru a putea trage concluzii mai pertinente, mai aşezate?

DSCN9071.JPG

 

Dumnezeului Nostru, slavă! 

 

Foto: © vladimir bulat, decembrie 2011.  

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans manastiri-basarabene
commenter cet article

commentaires