Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

24 mai 2010 1 24 /05 /mai /2010 13:01

DSC05925

De mai multă vreme plănuiam să ajungem la celebrul așezământ monahal Hâncu. S-a întîmplat să poposim acolo exact de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, într-o atmosferă de mare animație, de forfotă și multă verdeață împrăștiată în interiorul colosului de beton, care tronează și domină întreaga așezare monastică, dar și împrejurimile. E una din cele mai mari și mai vechi mănăstiri din spațiul basarabean. Iar clădirea Catedralei aceasteia e printre cele mai impunătoare din cîte mi-a fost dat să văd în ultimii ani.

Trebuie să înțelegem că un episcop, cum e P.S. Petru (Musteaţă), dacă tot nu a moștenit o eparhie istorică, e nevoit să și-o creeze, să-i articuleze o înfățișare și un sens. A ales pentru acest proiect o veche vatră monahală, atestată încă din cel de-al XVII-lea veac, aflată în inima Codrilor. Există multe construcții noi, suprinzătoare, în incinta mănăstirii Hâncu, în bună parte tributare eclectismului din arhitectura rusă (”clasicismul” pravoslavnic al celui de-al XIX-lea veac), dar cea mai nefericită inserție este, în opinia mea, Catedrala mai sus pomenită, departe de a fi finalizată. Clădirea asta nu are precedent pe teritoriul Moldovei interriverane.  

DSCN2478Nu știu cum va arăta acest mastodon atunci cînd va fi terminat și sfințit (dacă va fi vreodată), dar o părere ne putem forma după macheta reprodusă pe eticheta de apă de izvor, îmbuteliată pe ”teritoriul Mănăstirii Hâncu”. Devine clar că această construcție se dorește mai copleșitoare și mai impunătoare decît însuși sediul Catedralei Mitropoliei Moldovei! Doar că e în deplin și supărător contrast cu minunatul cadru natural în mijlocul căruia se înalță...Ce poate avea în comun o astfel de arhitectură cu rezervația de stejari, mesteceni și fagi care o înconjoară?

DSCN2480

DSCN2482

Sunt de părere că arhitectura aceasta, relativ simplă și chibzuită cu măsură, care găzduiește anexele mănăstirii (chiliile, trapeza, camerele de musafiri, magazinul bisericesc etc.) care toate împreună formează un ansamblu organic și perfect inserat în ambianța unui verde compact și de viață dătător -- este și mărturisește legătura strînsă care trebuie să existe între ceea ce omul zidește, și ceea ce Dumnezeu a rînduit mai bine pentru confortul acestuia. Iar tot ce este supradimensionat, exagerat, croit în betoane și chingi metalice, cu structuri de oțel, construit parcă pentru vecie -- este împotriva acestei orînduieli, în răspăr. Este o afirmare a prea omenescului, a trufiei acestor vremuri, conjugate cu dorința expresă a anumitor oameni de a lăsa urme cît mai adânci pe obrazul naturii, a celorlalți oameni. Că natura lucrurilor e simplă o arată și imaginea de mai jos: numeroase cuiburi de rîndunele se pot vedea anume pe vechile construcții, pe suprafețe date cu var și în preajma grinzilor de lemn, nicidecum pe murii de beton armat sau pe lîngă colțarele de aluminiu. DSCN2485.JPG

Arhitectura organică, oferită ca un adevărat și perpetuu spectacol, de aceste agile zburătoare (rândunelele) trebuie să slujească omului ca bun exemplu de locuire secundă, modestă, pentru monahi și pentru cei cu viață duhovnicească autentică.

DSCN2493

Noroc de mîinile numeroaselor măicuțe, că reușesc să mențină în interiorul curții, în interstițiile dintre spațiul construit, o ordine desăvîrșită, prin plantarea unui număr impresionant de soiuri de flori, plante, arbuști, copaci. Aici imaginația și bunul gust sunt ireproșabile. Toate la Hîncu sunt puse în valoare prin contrast, opoziție, contrapunctic!

DSCN2499.JPG

Iar acestea sunt coifurile-cupole, bătute în aramă, care așteaptă să fie săltate pe umerii de beton ai colosului post-modern, care vrea să-i cinstească (se afirmă) pe Sfinții  Apostoli Petru și Pavel, viitoarea Catedrală a episcopiei de Hâncu. Dar cine a mai pomenit episcopii în sînul pădurii? 

DSCN2504Drumul spre  mănăstire este străjuit de un gard de nuiele, discret, care animă ventriloc ideea unui hotar de proprietate, dar nu disturbă cîtuși de puțin armonia de Dumnezeu dăruită. Înaintașii noștri au fost mai împăciuitori decît noi cu natura...

 

Pentru detalii istorice și de actualitate se poate consulta pagina web a PS Petru, și a acestui așezământ.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Ligia Crosman 26/05/2010 16:07 


sunt convinsa de asta... au amestecat stilurile... nu inteleg cum de li s'a permis sa adauge acelui colt de rai (ti-am admirat fotografiile)  ditamai colosul care nu avea ce sa caute
acolo..
nici nu trebuie sa fii specialist in domeniu ca sa'ti dai seama de asta!
greu de inteles asemenea lucruri...
si daca tot au bani de investit, de ce nu se restaureaza bisericile mai vechi?
de niste oameni responsabili si cu stiinta de carte, nu dupa ureche, cum am vazut eu ca au facut in Biserica Sf. Petru si Pavel, cred, de pe strada Doamnei unde au inlocuit frumusete de vitralii
cu termopane, mai mare rasul, de se transforma in plans!
L.Iurie 25/05/2010 18:53E una dintre putinele manatiri viztate de mine.


Am ramas uimit (n-asi spune ca placut) de constructie aceea uriasa.


Nu-mi credeam ochii sa vad asa cevz in mijlocul Codrilor!