Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

9 octobre 2011 7 09 /10 /octobre /2011 19:33

A declarat PF Patriarh Kirill la întîlnirea avută la reşedinţa Preşedintelui Republicii Moldova, după ce în această după după-amiază Marian Lupu, preşedintele în exerciţiu al ţării, i-a înmînat Patriarhului cea mai importantă distincţie  a statului - Ordinul Republicii.

Ordinul-Republicii.jpg

Pasajul cel mai important al alocuiţiunii PF Patriarh Kirill, care ne interesează pe noi românii credincioşi acesta este:

 

"În dificilele condiţii politice şi a sciziunilor în care se află Moldova, ţara aceasta şi-a păstrat unitatea religioasă. Nu vom insista aici asupra circumstanţelor care tulbură această unitate -- nu este o chestiune care să ţină de raportul dintre Biserică şi stat, este o problemă a relaţiilor dintre două Patriarhate. Nutresc speranţa că prin ajutorul de la Dumnezeu - întrucît suntem două biserici frăţeşti:  Rusă şi Română -  vom găsi puncte comune, prin intermediul cărora toate situaţiile conflcituale îşi vor găsi rezolvarea. Nu va fi deloc uşor, întrucît şi noi, oamenii credincioşi, trăim în condiţiile lumii de astăzi, în contexte politice concrete; dar, încercînd să fim de-asupra acestor contexte, ghidîndu-ne de canoanele bisericii şi îndrumaţi de tradiţia acesteia - vom reuşi să facem multe lucruri.

 

Doresc din toată inima pace acestui popor, şi prosperitate poporului moldovenesc independent. Întărire şi maturizare duhovnicească acestuia. Urez o propăşire a puterii din Moldova - în sensul că această evoluţie să fie în concordanţă cu bunăstarea poporului, doar atunci autoritatea acesteia va fi maximă, în rîndul oamenilor. Vă mulţumesc încă o dată pentru ospitalitatea Dvs., pentru timpul şi posibilitatea de a ne putea împărtăşi reciproc gîndurile".  

 

 

Găsesc că s-a consumat un moment crucial în cariera politică a lui Marian Lupu, această întîlnire cu PF Patriarh Kirill. Aceasta va însemna, în primul rînd, o mai bună poziţionare a sa în "calculile" Rusiei (ecleziastice şi laice!) în procesul de menţinere a influenţei sale în Republica Moldova, iar în al doilea rînd - o contracarare a poziţiei (oarecum exclusive)pe care o are fostul preşedinte Vladimir Voronin în "suita" mondenă a Întîi-Stătătorului bisericii ruse. Se va produce, oare, o rocadă a cadrelor de rang superior? Dar discuţia asta ţine deja de o altă tematică.  

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans Agenda bisericească
commenter cet article

commentaires