Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 octobre 2011 6 08 /10 /octobre /2011 10:35

link 

DSCN3405.JPG

Anunţată cu multe luni în urmă - începe în această seară, cu săvîrşirea la 20.30 a unui Te Deum comun cu Mitropolitul Vladimir al Moldovei, la Catedrala Mitropolitană din Chişinău.

 

Greu de apreciat acum importanţa crucială pe care o va avea această vizită a căpeteniei Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, dar este foarte clar că o analiză serioasă şi aşezată se impune! Care ste situaţia BOR din Moldova?

 

Avem o situaţie doar aparent aşezată, cu două entităţi canonice care-şi dispută clerici, biserici, moşii şi mănăstiri. Cu o majoritate absolută aflată sub jurisdicţia canonică a BORuse;

 

Avem o Mitropolie a Basarabiei, care deşi este reactivată de multă vreme, este practic nerecunoscută de BORusă;  

 

Avem doi mitropoliţi care nu slujesc împreună, şi care chiar au destule tensiuni şi reproşuri să-şi facă! Practic, Vlădica Petru nu este recunoscut ca ierarh canonic al Mitropoliei Basarabiei;

 

ÎPS Vladimir este unul din cei mai vechi întîi-stătători ai Pariarhiei Ruse, şi al cărui statut nu cred să nu fie "pus pe tapet" - în sensul că longevitatea lui devine problematică, şi canonic şi ideologic. Căci Moscova demult nu mai deţine controlul asupra treburilor interne ale Mitropoliei Moldovei, în condiţiile în care Vlădica Vladimir a devenit un sinonim al acestei eparhii. A fost hirotonisit în 21 iulie 1989, în rangul de Episcop al Chişinău al Moldovei şi Chişinăului, iar în 21 decembrie 1992 - în demnitatea de Mitropolit. 

 

Patriarhia Română deşi, se pare, că face eforturi - nu a reuşit instalarea niciunui al ierarh pe teritoriul Mitropoliei Basarabiei, în episcopiile care, formal, sunt reactivate şi ele. Vieţuirea monahală din această eparhie este quasi-inexistentă. Or, în acest moment, bănuiesc, se va pune şi această problemă - deşi ea nu ţine direct de prerogativele Patriarhiei Ruse.

 

Cu ocazia acestei vizite va fi lansat şi volumul "Libertatea şi responsabilitatea în căutarea armoniei", semnată de actualul Patriarh Kirill pe vremea cînd era preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei de la Moscova - despre care, pe site-ul Patriarhiei Ruse, scrie că ar fi tradusă în "limba moldovenească", de unde reiese limpede că acolo, la Moscova, demnitarii de top ai Patriarhie fac diferenţa înte limba română şi cea moldovenească. Poate tocmai de aceea - cartea asta nu trebuie să ne lipsească...

 

Prima declaraţieserviciului de presă al Mitropoliei Moldovei.  

 

Voi urmări atent, în măsura posibilităţilor oferite de mass-media, şi de site-urile oficiale ale celor două Patriarhii, precum şi a Mitropoliei Moldovei, pentru a putea face, în final, acea analiză pe care o enunţam în debutul acestor rînduri.

 

Aşa să mă ajute Bunul Dumnezeu!

 

foto: Toamnă la mănăstirea Curchi, septembrie, 2010. © vladimir bulat

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir BULAT - dans Agenda bisericească
commenter cet article

commentaires

Monahul 08/10/2011 12:18am gasit aici si o prefata publicat de Igor Dodon la cartea Patriarhului Kirill.


http://vox.publika.md/life/cartea-patriarhului-kirill-92131.html


 Acest Dodon a fost ministrul economii in guvernul Zina Greciannaya, pana in 2009. Acum ce treaba sa aiba cu textele actualului Patriarh - oportunism, convertire brusca?