Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

29 novembre 2012 4 29 /11 /novembre /2012 21:34

Acum cîteva zile o agenție de presă din Ucraina de Vest anunța deschiderea la Luvru a unei expoziții de sculptură a meșterului baroc Johann Georg Pinsel (în ucraineană: Іван Георгій Пінзель), care a fost activ în Galiția la mijlocul veacului al XVIII-lea. Este considerat de unii specialiști un Michelangelo al Ucrainei.

 

Pregătirea pentru acest proiect crucial, menit să scoată din anonimat un sculptor practic uitat, a durat trei ani, și era gîndit de istoricul de artă și directorul Galeriei naționale de artă din Lvov, Boris Voznitsky (Борис Возницький), care a ales cu grijă 27 de piese, majoritatea acestora le cunoștea încă din anii 1960, cînd se aflau încă în bisericile catolice din partea occidentală a Ucrainei; acum, 15 dintre acestea aparțin instituției unde a fost director Voznitsky, 7 piese provin din colecția Muzeului regional din Ternopol, altele 2 - din Muzeul de artă din Ternopol, iar celelalte 3 au plecat temporar din Muzeul artelor subcarpatice, din orașul Ivano-Frankovsk. În total: 27 de piese, pentru restaurarea cărora s-au investit 500.000 de hrivne (apr. 215.000 lei RO). Banii provin dintr-o donație privată.

 

În luna mai a acestui an Boris Voznitsky a murit într-un accident automobilistic, iar munca de pregătire a expoziției a fost preluată de fiica lui, Larisa Razinkova-Voznitska (Лариса Разінкова-Возницька). 

 

Nu se știu prea multe date despre Pinsel (apr.1707 - apr. 1761), nici unde s-a născut, dar se presupune a fi de origine bohemă sau austriacă. Jan Ostrowski susține că ar fi fost etnic german. A fost un reprezentant tipic al școlii de sculptură din Lvov, la hotarul dintre barocul tardiv și rococo. La mijlocul anilor 1740 prezența lui Pinsel este atestată la curtea magnatului și mecenei  Mikołaj Bazyli Potocki (1712-1782).

 

Sculptura lui Pinsel este preponderent din lemn, care era apoi poleită cu aur, cu un accent deosebit pus pe mișcarea extrovertită a figurilor, precum și pe desfășurarea flamboiantă a faldurilor, cutelor, pliurilor veșmintelor.  Boris Voznitsky a dedicat celor doi, Potocki și Pinsel, o carte de artă care a apărut în 2005, în limba ucraineană (Львів, «Центр Європи», 2005, 160 с., 220 іл.).

Pinsel_Louvre.jpg

Foto (c) Sarah Barry

Avraam sacrificîndu-și fiul, în jur de 1758, colecția Galeriei naționale de artă din Lvov. Provine din corul bisericii din Hodowica, cu hramul Tuturor Sfinților.   

 

Expoziția de la Paris, intitulată Johann Georg Pinsel Un sculpteur baroque en Ukraine au XVIIIe siècle, este deschisă pe perioada 22 noiembrie 2012 - 25 februarie 2013. Iar aceasta, cred, că merită întreaga atenție a răsăritenilor, a specialiștilor în special, care nu mai trebuie să se simtă ignorați, marginalizați, ci dimpotrivă - să fie cît mai atenți la valorile culturale și religioase pe care le au, pe care le gestionează, spre a le putea propune și pe viitor curiozității și cunoașterii publice din marile capitale ale lumii. Ucrainenii au făcut deja un pas convingător în acest sens.

 

Catalogul manifestării însumează cîteva texte semnate de Jan Ostrowski, Boris Voznitsky, Oxana Kozyr-Fedotov, precum și eseuri de Claude Michaud și Guilhem Scherf. Cel din urmă, este și comisarul proiectului de la Luvru - conservator la compartimentul de sculptură al muzeului. Catalogul este disponibil doar în limba franceză.

 

Mai multe date despre Pinsel se pot afla aici.

Partager cet article
Repost0

commentaires