Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

15 septembre 2006 5 15 /09 /septembre /2006 20:23

Manastirea Capriana este considerata ca fiind cea mai veche din spatiul basarabean. E consemnata ca asezamant in primele decenii ale secolului al XV-lea. Sapaturi arheologice recente, efectuate de arheologi din RM si din Tara, au descoperit suficiente marturii si vestigii in sustinerea acestei traditii. Fapt este ca acele constructii pe care le avem in picioare astazi dateaza din secolul al XIX-lea (Biserica cu harmul Adomirii Maicii Domnului) si de la inceputl secolul al XX-lea (Biserica mare cu hramul Marelui Mucenic Gheorge)

Aceasta a beneficiat in ultimii ani de un amplu program de restaurare si consolidare, dindu-i-se un aspect maiestuos, sobru si pretios - dupa tipicul constructiilor rusesti din ultimul deceniu.  Acum mai bine de un an s-a facut un acces catre manastire dinspre autostrada Leuseni-Chisinau, deschizindu-se o belvedere spectaculoasa asupra intregului ansamblu monastic. Capriana benefiaza de o atentie sporita din partea presedintiei si guvernului RM, aceasta fiind manastirea "de protocol" a partidului-stat.

In planul secund se vede staretia (Casa Arhimandritului), echipata cu cele mai moderne utilaje ale tehnicii actuale. Arhimandritul actual este un apropiat al presedintelui Vladimir Voronin, drept pentru care reuseste sa obtina fondurile si sistinerea necesare finalizarii lucrarilor de reabilitare a manastirii.

In partea de sud a bisericii Adormirii Maicii Domnului se afla mormantul Ierarhului Gavriil Banulescu-Bodoni (adormit intru domnul la 1821), pe care Biserica Ortodoxa Rusa intentioneaza a-l consacra in rindul sfintilor. Poate ca BOR i-o va lua inainte! Consider ca marele Mitropolit al Moldovei, cu descendenta ardeleneasca merita recuperat si sanctificat anume de BOR.  

Un articol despre manastirile basarabene a se consulta la adresa:

http://www.crestinortodox.ro/Manastiri_din_Republica_Moldova-24-7103.html

Partager cet article
Repost0

commentaires