Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

19 septembre 2008 5 19 /09 /septembre /2008 23:01
Noua vizita la Capriana a fost una plina de incantare. Prima oara cand postasem imagini de acolo se vedea spectacolul primenirii. Acum lucrarile au avansat simtitor, iar calitatea lor este mult peste asteptari. Mai e mult de lucru, dar este clar: se afla in linie dreapta. Avem de ce sa mergem cat mai des acolo. In primul rand pentru rugaciune, discretie, tacere.

Biserica veche cu hramul Adormirii Maicii Domnului este aproape gata restaurata, dandu-i-se un aspect foarte placut ochiului, atat la nivelul siluetei arhitecturale, cat si pe registrul apareiajului zidurilor exterioare. Si cromatica contribuie fericit la aceasta impresie de armonie.

Ferestrele si ancadramentele lor amintesc de anumite biserici din Bucovina de Nord, iar acesta optiune inrudeste acest locas cu cele din epoca lui Stefan cel Mare si Sfant. Inrudirea asta pare fortata, dar ea nu greseste prea brutal impotriva adevarului istoric...Un pattern neo-gotic in plin avant al secolului al XXI-lea!
Dialogul intre cele doua biserici pare tot mai organic, mai firesc, chiar daca arhitectura lor pare de ne-conciliat, de ne-alaturat. Au reprezentat epoci diferite, contradictorii chiar, dar prin straduinta si imaginatia contemporanilor acestea stau bine alaturi, chiar daca la oarece distanta! 

Un vietuitor discret al Caprienei: schimonahul Gavril in chilia sa "tapetata" cu icoane...
 
Partager cet article
Repost0

commentaires

M
Da, Capriana se primeneste, devine un loc de vizitat, desi tot mai mult imi displace sa constat ca pelerinajele au menire turistica, mai putin - duhovniceasca...de cunoastere interiora, nu pur geografica!
Répondre
D
Manastiri Romania
Répondre